Taskumuro.com

GeekOnGadgets-sivusto on saanut käsiinsä Microsoftilta vuotaneen dian, jossa ohjeistetaan Lumia-puhelimien tuotenimeämisistä, että valmistajan eli Nokian nimi poistetaan markkinointimateriaaleista joulumyynniksi. Jatkossa puhelimia markkinoidaan pelkällä Lumia-brändillä. Myös käyttöjärjestelmän Windows Phone -brändistä luovutaan ja mainoksissa puhutaan jatkossa vain Windowsista. The Vergen toimittaja Tom Warren vahvistaa vuodon aidoksi.

Nokia myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille keväällä reilulla 5,44 miljardilla eurolla ja maailmanlaajuisesti Nokialta siirtyi noin 25 000 työntekijää Microsoftille. Kesän aikana Microsoft on ilmoittanut uuden strategiansa myötä irtisanovansa 12 500 Nokian entistä työntekijää. Suomesta irtisanottiin 1100 työpaikkaa ja muun muassa Oulun yksikkö lakkautettiin.

GeekOnGadgets, Nokia, Windows Phone Brands to be Replaced By Microsoft, Windows

The Verge, Microsoft is killing the Nokia and Windows Phone brands

Kommentit (29)

Laite- ja ohjelmistovalmistaja Applen eilinen julkistustilaisuus ei yhtiön älypuhelinmalliston osalta tarjonnut juurikaan mitään yllättävää. Odotusten mukaisesti Apple esitteli maailmalle kaksi uutta puhelinta, jotka ovat 4,7-tuumaisella näytöllä varustettu iPhone 6 ja 5,5 tuumainen iPhone 6 Plus. Ne saapuvat Suomessa myyntiin 26. syyskuuta 16, 64 ja 128 gigatavun versioina harmaana, hopeisena sekä kultaisena.

Apple on pitkään pitänyt puhelimissaan kiinni muita valmistajia pienemmästä näytöstä, perustellen valintaansa muun muassa paremmalla yhden käden käytettävyydellä. Niinpä esimerkiksi Samsung on jo ehtinyt piikittelemään Applea Twitterissä julkaisemalla kuvallaan, jonka ”No one is ever going to buy a big phone” -teksti viittaa Applen edesmenneen toimitusjohtaja Steve Jobsin vuonna 2010 antamaan lausuntoon. Ajat ovat muuttuneet tuosta paljon ja nyt myös Applella on tarjottavanaan kuluttajille aikaisempaa laajempi mallisto, josta löytyy älypuhelin 4, 4,7 ja 5,5 tuuman näytöllä.

Kokonaan Apple ei ole yhden käden käytettävyyttä uutuuksissaan unohtanut, sillä sekä iPhone 6 että iPhone 6 Plus sisältävät niin sanotun reachability-ominaisuuden. Se aktivoidaan kahdella nopealla kosketuksella kotipainikkeeseen, jonka seurauksena käyttöliittymä vetäytyy alaspäin, jolloin myös ylhäällä oleviin elementteihin on mahdollista ylettää ilman toisen käden apua. Ominaisuus toimii kotinäkymästä aina kolmansien osapuolien sovelluksiin. Reachabilityn toimintaa esitellään käytännössä alta löytyvien YouTube-linkkien takana.

YouTube, Arslan Zahid, Apple’s ’Reachability’ one-hand mode for larger iPhone 6 & 6 Plus

YouTube, UDNDigital, iPhone 6 Plus One Hand Mode & Home Screen Landscape Display Mode

Twitter, ‏@SamsungMobilePH, Big improvements and innovation come with change - even they thought so. 

Kommentit (12)

Snapdragon 210

Qualcomm laajensi eilen järjestelmäpiirimallistoaan uudella edullisen hintaluokan laitteisiin suunnatulla Snapdragon 210 -mallilla. Sen merkittävin ominaisuus on integroidut 3G- ja LTE Cat4 -yhteydet sekä LTE Dual SIM -tuki. LTE-yhteydet ovat toistaiseksi alkaneet yleistyä vasta alemman keskihintaluokan laitteissa, joten kyse on merkittävästä uudesta aluevaltauksesta.

28 nanometrin LP-prosessilla valmistettava piiri koostuu neljästä jopa 1,1 GHz kellotaajuudella toimivasta Cortex-A7-prosessoriytimestä, Adreno 304 GPU:sta, RF360-radiotaajuusvahvistimesta sekä QDSP6-signaaliprosessorista. Mukana on myös tuki 720p-näytöille, kahdeksan megapikselin kameroille, HDR-kuvaukselle, zero shutter lagille sekä automaattitarkennukselle. Latausaikoja nopeuttaa Quick Charge 2.0 -tuki, joka nopeuttaa akun täyttymistä jopa 75 %. Piirin ominaisuuksiin lukeutuu lisäksi rautatason 1080p HEVC-videopurku, joka on lähtötason älypuhelimissa toistaiseksi harvinaista herkkua.

Piiristä tulee saataville myös Snapdragon 208 -versio, josta LTE-tuki on jätetty pois. Uusien piirien ohessa Qualcomm esitteli myös QRD-referenssialustat älypuhelin- ja taulutietokoneversioina Snapdragon 210- ja 410-piireille. Snapdragon 210 -piiriin perustuvat laitteet tulevat markkinoille vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla.

Qualcommin lehdistötiedote

Snapdragon blog, Qualcomm unveils the Snapdragon 210 and 208 processors

Snapdragon 210 -tuotesivu

Kommentit

Intel on julkaissut IDF 2014 -tapahtumassaan referenssialustan yhtiön piirejä käyttäville Android-laitteille. Samaan hengenvetoon Intel lupasi päivitysten saapuvan alustalle kahdessa viikossa Googlen julkaistua oman päivityksensä ja että päivityksiä tulee laitteille vähintään kahden vuoden ajan niiden julkaisusta.

Viralliselta nimeltään Intel Reference Design Program for Android -ohjelma tähtää Intel-pohjaisten Android-laitteiden kehitystyön helpottamiseen. Käyttämällä Intelin hyväksymiä komponentteja tai kokonaista referenssialustaa, valmistajat voivat luoda budjettiluokan Android-taulutietokoneita huomattavasti puhdasta omaa kehitystyötä edullisemmin. Lisäksi alustan ylläpito helpottuu, kun Intel toimittaa nopealla aikataululla uudet Android-päivitykset alustalleen. Aika näyttää, auttaako uusin tempaus Inteliä lyömään kapuloita ARMin rattaisiin Android-markkinoiden valtiaana.

HardwareZone, Intel to guarantee Android updates within 2 weeks of Google’s release

Kommentit (1)

Dellin perustaja ja toimitusjohtaja Michael Dell esiintyi eilen IDF 2014 -tapahtumassa Intelin toimitusjohtaja Brian Kranizchsin puheet loppupuolella. Mukanaan lavalle Dell toi yhtiön tulevan Venue 8 7000 -sarjan taulutietokoneen.

Dell Venue 8 7000 -sarjan taulutietokoneen sydämenä sykkii Androidia pyörittävä Intelin Moorefield-järjestelmäpiiri neljällä Atom-prosessoriytimellä. Sen silmiinpistävin ominaisuus on sen 8,4-tuumainen OLED-näyttö, joka kykenee 2560x1600-pikselin resoluutioon. Poikkeukselliseksi näytön tekee se, että se ulottuu lähes taulutietokoneen reunoille asti kolmelta sivultaan, ja vain yhdellä laidalla on selkeä reunus. Paksuutta taulutietokoneella on vain 6 millimetriä.

Näytön ohella toinen merkille pantava ominaisuus on taulutietokoneen kamera. Se käyttää Intelin RealSense-teknologiaa, joka kaappaa kuvaa otettaessa myös syvyystietoja kuvauskohteesta. Ominaisuus mahdollistaa esimerkiksi kuvan tarkentamisen eri syvyyksille myös jälkikäteen. Dell ei paljastanut vielä milloin taulutietokone on tulossa myyntiin.

Tech Report, Hands on with Dell’s Venue 8 7000 series tablet

Kommentit (5)

iPhone 6 hinnat

Pari tuntia sitten julkaistut uudet kahdeksannen sukupolven iPhone-mallit tulevat Suomessa myyntiin 26. päivä kuluvaa kuuta, eli viikon Yhdysvaltoja myöhemmin.

Sekä 4,7-tuumainen perusmalli että 5,5-tuumainen Plus-malli tulevat saataville kolmessa eri värissä (Silver, Gold ja Space Grey) sekä kolmella eri tallennuskapasiteettivaihtoehdolla (16, 64 ja 128 Gt).

iPhone 6 hinnat

iPhone 6:n hinnat alkavat 699 eurosta ja nousevat satasella aina tallennustilan kasvaessa. iPhone 6 Plussan lähtöhinta on puolestaan 799 euroa, eli kallein 128 gigatavun versio kustantaa 999 euroa. Vastineeksi lisähinnalle Plus-mallin ostaja saa suuremman ja tarkemman näytön, paremman akunkeston sekä optisen kuvanvakaimen kameraan.

Apple Store, Buy iPhone 6 (suomihinnat)

Kommentit (67)

iOS 8

Hetki sitten tapahtuneen iPhone 6 -puhelimien julkaisun yhteydessä Apple ilmoitti myös iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä kahdeksannen version saatavuudesta. Apple esitteli iOS 8:n ensi kertaa WWDC 2014 -tapahtumassa kesäkuun alussa.

iOS 8:n mukanaan tuomia uusia ominaisuuksia ovat mm. interaktiiviset ilmoitukset, ilmoituskeskuksen widgetit, Spotlight-hakutoiminto, tuki kolmansien osapuolien näppäimistöille, uudet terveyteen keskittyvät toiminnot, uudistettu galleriasovellus sekä tuki Swift-ohjelmointikielelle.

iOS 8 tulee ladattavaksi nykyisille iOS-laitteille ilmaiseksi 17. syyskuuta alkaen. Se tukee laitemalleja iPhone 4S:stä, iPad 2:sta sekä viidennen sukupolven iPod touchista eteenpäin.

Apple iOS 8 -tuotesivu

Kommentit (6)

Apple julkaisi Watch-älykellon

9.9.2014
klo 20.58

Watch

Apple julkaisi odotetusti paitsi uudet iPhonet, myös oman älykellonsa, Watchin. Älykellot ovat tehneet tuloaan kovaa vauhtia jo pitkään, mutta todellista läpimurtoa alalla ei ole vielä tehty.

Apple Watch -kellosta tulee saataville malleja 38 ja 42 millimetrin koossa ja kolmella eri runkomateriaalilla. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu perusversio on nimeltään yksinkertaisesti Watch, anodisoidusta alumiinista tehty malli on Watch Sport ja 18 karaatin kultapäällysteinen versio Watch Edition. Rungon värivaihtoehtoja on yhteensä kuusi. Lisäksi helposti vaihdettavissa olevia rannekevaihtoehtoja on kuusi erilaista, joista jokaisesta tulee tarjolle eri värivaihtoehtoja. Valinnanvaraa on siis runsaasti.

Watchin neliskulmainen näyttö on kulmistaan ja reunoistaan pyöristetty. Näyttö on laminoitu kiinni sitä suojaavaan safiirilasiin. Apple ei toistaiseksi paljastanut käyttämäänsä näyttötekniikkaa tai näytön tarkkuutta. Perinteisen kosketustunnistuksen lisäksi Apple Watch tukee paineen tunnistusta, jota käytetään hyväksi myös puhelimen käyttöliittymässä. Lisäksi kellon sisään on piilotettu haptisen palautteen mahdollistava moottori. Kellon prosessoinnista vastaa Applen kehittämä S1-piiri. Kello ladataan induktiivisesti MagSafe-kiinnittyvällä laturilla. Apple Watchin takakannessa on useita safiirilinssein suojattuja sensoreita, jotka lukevat ihon välityksellä käyttäjästään tietoja kuten sykkeen.

Watch

Applen toimitusjohtaja Tim Cook painottaa, että Apple Watch on nimenomaan älykello, ei kellon kokoon kutistettu puhelin. Sen käyttöliittymä suunniteltu nimenomaan kelloa ajatellen; sitä ohjataan paitsi pyyhkäisyelein ja paineentunnistukseen perustuvin erilaisin painalluksin, myös kellon kyljessä olevalla pyöritettävällä nupilla. Nuppia painaessa puhelin palaa kotinäyttöönsä. Käyttäjä voi luoda myös omia painallus- ja pyyhkäisyeleitään eri toiminnoille. Erillistä lukituspainiketta siinä ei ole: Watch sytyttää näyttönsä automaattisesti kun käyttäjä nostaa rannettaan katsoakseen kelloaan.

Watch

Watch-kellot osaavat myös kommunikoida keskenään; niillä voi lähettää nopeita piirroksia tai vaikka oman sydämensä sykkeen toiselle Watch-käyttäjälle. Toinen kellon fyysisistä painikkeista onkin omistettu nimenomaan Watch-älykellojen väliselle kommunikaatio-ohjelmalle. Hauskana yksityiskohtana sen mukana tulee lähetettäviä emoji-hymiöitä, joita voi muokata joka kerta erilaisiksi pienin liikkein hieman muovailuvahan tapaan.

Watch sizes

Apple Watch tulee kustantamaan edullisimmillaan verottomana 349 dollaria ja se tulee myyntiin vuoden 2015 alkupuolella. Apple Watch vaatii toimiakseen iPhone 5:n tai sitä uudemman iPhonen.

Apple, Watch -tuotesivu

Kommentit (71)

iPhone 6

Apple on juuri julkaissut päämajassaan käynnissä olevassa julkaisutilaisuudessa uudet 4,7- ja 5,5-tuumaiset iPhone 6 -älypuhelimet. Pienemmän nimi on iPhone 6 ja suuremman iPhone 6 Plus. Uutuudet näyttävät ennakkoon verkossa liikkuneiden kuvavuotojen mukaisilta.

Laitteiden ”ionivahvistetun” näyttölasin reunat sekä kyljet ovat pyöristetyt ja takakuori anodisoitua alumiinia. Takakuoren Apple-logo on ruostumatonta terästä. iPhone 6 on 6,8 mm paksu ja iPhone 6 Plus 7,1 mm paksu. Apple on pyrkinyt uutuuksissaan ”jatkuvaan saumattomaan” muotoiluun. Pienemmän mallin ulkomitat ovat 138,1 x 67 x 6,8 mm ja paino 129 grammaa. Plus-mallin fyysiset mitat ovat puolestaan 158,1 x 77,8 x 7,1 mm ja paino 172 grammaa.

iPhone 6

Molemmat mallit käyttävät IPS LCD -tekniikkaan perustuvia Retina HD -näyttöjä joiden luvataan kykenevän sRGB-väritoistoon. 4,7-tuumaisessa näytön tarkkuus on 1334x750 pikseliä (326 PPI) ja 5,5-tuumaisessa 1920x1080 pikseliä (401 PPI). Sovellukset skaalautuvat uusiin näyttötarkkuuksiin automaattisesti, mutta sovelluskehittäjät voiva toki myös kehittää sovelluksensa suoraan näyttöjen natiiviresoluutioille.

iPhone 6

Molempien puhelimien sisällä hyrrää 64-bittinen Apple A8 -järjestelmäpiiri. Se valmistetaan 20 nm prosessilla ja sisältää kaksi miljardia transistoria. Fyysisesti se on 13 % pienempi, kuin edeltäjänsä A7. Sen kehutaan tarjoavan 20 % paremman prosessorisuorituskyvyn sekä 50 % paremman grafiikkasuorituskyvyn, kuin edeltäjänsä. A8:n parina on M8-liikeprosessori, jota hyödynnetään antureilta tulevan datan käsittelyssä erimerkiksi fitness-sovelluksissa.

LTE-yhteys tukee 20 eri taajuusaluetta Cat6-nopeusluokassa (300 Mbit/s latausnopeus). Uudet iPhonet tukevat vihdoin myös NFC-ominaisuutta, joka löytyy laitteiden takakuoren yläosasta. Sen avulla on mahdollista hyödyntää mm. uutta Apple Pay -maksupalvelua. Apple ei paljastanyt esittelyn yhteydessä akkujen tarkkaa kapasiteettia, mutta kummankin mallin luvataan tarjoavan edeltäjää pidemmät toiminta-ajat. iPhone 6:lle luvataan 10 päivän valmiusaika, 14 tunnin 3G-puheaika, 10 tunnin nettiselausaika mobiiliverkossa, 11 tunnin videotoistoaika tai 50 tunnin musiikkitoistoaika. iPhone 6 Plussalle luvataan puolestaan suuremman akun voimin jopa 16 päivän valmiusaika, 24 tunnin 3G-puheaika, 12 tunnin nettiselausaika mobiiliverkossa, 14 tunnin videotoistoaika tai 80 tunnin musiikkitoistoaika.

iPhone 6 kamera

Molempien iPhone 6 -mallien kamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä (Focus Pixels -kuvakenno, pikselikoko 1,5 mikrometriä) ja sen objektiivin f-arvo on 2.2. iPhone 6 Plus on varustettu digitaalisen kuvanvakautuksen ohella myös optisella kuvanvakaimella. Valon vaiheentunnistukseen perustuva tarkennusratkaisu on Applen mukaan tuplasti edeltäjämallia nopeampi. Panoraamakuvia on mahdollista taltioida jopa 43 megapikselin tarkkuudella. Videotallennus onnistuu kummallakin puhelimella 1080p-tarkkuudella 30 tai 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Etupuolen FaceTime HD -kameran kenno (1,2 megapikseliä) on uudistettu ja objektiivin f-arvo on 2.2. Etukamera kykenee HDR- ja sarjakuvaukseen.

iPhone 6 iOS 8

Uudet iPhone-mallit käyttävät kesällä esiteltyä iOS 8 -käyttöjärjestelmää, joka tuo mukanaan lukuisia uudistuksia. iPhone 6 Plus -mallissa käyttöliittymää on muokattu paremmin hyödynnettäväksi suurella näytöllä ja se tarjoaa myös kahden sarakkeen näkymän vaakatasossa (iPadin tapaan).

Uusien iPhone 6 -mallien ennakkotilaukset alkavat perjantaina (12.9.) ja laitteet tulevat saataville 19.9. yhdeksällä päämarkkina-alueella (USA, Kanada, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Australia, Hong Kong, Singapore ja Japani). Kaikkiaan 115 maata saavat iPhone 6:n kauppoihin ennen kuluvan vuoden loppua. Uusi iOS 8 -käyttöjärjestelmäversio tulee saataville ilmaiseksi 17. syyskuuta alkaen. iPhone 6:t tulevat myyntiin 16, 64 ja 128 gigatavun tallennustilalla varustettuna. Värivaihtoehtoja ovat iPhone 5s:stä tutut Silver, Gold ja Space Grey.

Suomessa iPhone 6 ja 6 Plus tulevat saataville syyskuun 26. päivästä lähtien. 4,7-tuumaisen mallin suositushinnat ovat 699, 799 ja 899 euroa ja Plus-mallin vastaavasti sata euroa enemmän.

Apple iPhone 6 -tuotesivu

Apple Store, iPhone 6 (suomihinnat)

Apple, 2014 September Event Live

The Verge, Live from Apple’s iPhone 6 and iWatch event

Kommentit (63)

Viime viikolla Berliinissä järjestetyillä IFA 2014 -messuilla esiteltiin markkinoiden ensimmäinen 64-bittinen Windows Phone 8.1 –pohjainen älypuhelin. Laitteen maailmalle esitteli elektroniikkavalmistaja Alcatel OneTouch, jonka Pop 2 perustuu Qualcommin 64-bittiseen Snapdragon 410 -järjestelmäpiiriin, jossa on neljä 1,2 gigahertin Cortex A53 -suoritinydintä sekä Adreno 306 -grafiikkaohjain.

Uutuus on sisarmalli valmistajan samannimiselle puhelimelle, joka käyttää ohjelmistonaan Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmää. Kyseisen version tavoin myös uutuus on saatavilla perusmallin lisäksi Dual SIM -versiona. 

Alcatel OneTouch Pop 2:n toimintoja käyttäjä hallitsee 4,5 tuuman kosketusnäytöltä, jonka tarkkuus on 854 x 480 pikseliä. Muita keskeisiä ominaisuuksia ovat gigatavun RAM-käyttömuisti, kahdeksan gigatavun sisäinen tallennustila, neljän megapikselin takakamera, VGA-etukamera, LTE-yhteydet ja 2000 milliampeeritunnin akku. Värivaihtoehtoina ovat valkoinen, sininen, violetti, vihreä, punainen ja keltainen.

Uutukaisen hinnaksi ilmoitetaan noin 119 euroa. Suomessa Alcatel OneTouchin puhelimia myy ainakin Saunalahti, mutta toistaiseksi on epäselvää, nähdäänkö Windows Phone 8.1 –pohjainen Pop 2 Suomen markkinoilla.

WMPoweruser, Alcatel Pop 2 Windows Phone is the first Windows Phone with a 64bit processor

Kommentit (3)

Samsung esitteli IFA 2014 -tapahtumassa yhdessä Oculus VR:n kanssa kehittämänsä Gear VR -virtuaalilasit Galaxy Note 4 -älypuhelimelle. Tuolloin ilmoitettiin myös, että virtuaalilasit tulisivat aluksi myyntiin vain Oculus VR:n omaan kauppaan, johon niitä ei ole vielä ehditty listaamaan.

Se ei kuitenkaan ole estänyt ensimmäisiä kauppoja pistämästä laitetta ennakkotilaukseen myös omille verkkosivuilleen. Suomessa tuotteen on listannut muiden muassa MobileFun, jonka ennakkotilaushinta Gear VR -virtuaalilaseille on 193,99 euroa. Tuotteen toimitusaikataulusta ei ole vielä tietoa. Samsung Gear VR -virtuaalilasit vaativat Galaxy Note 4 -puhelimen toimiakseen. Galaxy Note 4 asetetaan laitteen sisään, jolloin se toimii samalla sen näyttönä.

MobileFun Suomi, Samsung Gear VR Virtual Reality Headset for Galaxy Note 4

Kommentit (6)

China Mobile

Maailman suurin mobiilioperaattori China Mobile on nähtävästi lipsauttanut uuden iPhone 6:n speksit julki päivää ennen laitteen virallista julkaisua. Kyseessä on jonkinlainen yrityskäyttäjille suunnattu tukisivu, jossa laitteen speksit on lueteltu.

China Mobilen julkaisemien tietojen mukaan puhelimen 4,7-tuumaisen näytön tarkkuus on huhuttua matalampi 1134x750 pikseliä, joka vaikuttaa moneltakin eri kannalta tarkasteltuna hieman erikoiselta lukemalta. Näytön suojana kerrotaan olevan safiirilasi, jonka käytöstä 4,7-tuumaisessa mallissa on myös ollut paljon spekulointia.

Lisäksi iPhone 6:sta kerrotaan löytyvän neliytiminen A8-järjestelmäpiiri, 16-, 32-, 64- ja 128 gigatavun tallennuskapasiteettivaihtoehdot, kahdeksan megapikselin takakamera, 2,1 megapikselin etukamera ja nano-SIM-korttipaikka. 138 x 67 x 7 mm kokoisen puhelimen rakenteen sanotaan olevan veden- ja pölynkestävä, joka on uutta tietoa.

Vaikka tiedot ovatkin peräisin China Mobilen sivuilta, kannattaa niihin suhtautua varauksella, sillä etenkin näytön resoluutio vaikuttaa epäilyttävältä. Speksien todellinen laita selviää illalla kello 20 Suomen aikaa alkavassa julkaisutilaisuudessa.

China Mobile (käännös)

PÄIVITYS 9.9 klo 17:20: China Mobilen raportoidaan hätäilleen myös iPhone 6 -mallien mainostuksen kanssa, sillä GSMArena on julkaissut kiinassa bongatun katumainoksen aiheeseen liittyen. Mainoksessa on kuvat sekä 4,7- että 5,5-tuumaisesta mallista sekä tietoja ennakkotilausten alkamisesta.

GSMArena, China Mobile jumps the gun with an ad of the two iPhone 6s models

Kommentit (22)

iPhone 6 Plus

Apple julkaisee seuraavan sukupolven iPhonen tänä iltana ja lukuisista huhuista sekä kuvavuodoista huolimatta paljon on vielä auki. Yksi suurimmista kysymysmerkeistä on iPhone 6:n huhuttu 5,5-tuumainen versio, jonka julkaisuajankohdasta ja nimeämisestä ei ole liikkunut toistaiseksi varmoja tietoja.

Japanilaisen Macotakara-blogin saamien tietojen mukaan suurempi versio tulee kantamaan iPhone 6 Plus -mallinimeä, eikä siis Air-lisänimeä, josta on huhuiltu jonkin verran aiemmin. Lisäksi Macotakara kertoo iPhone 6 Plussa tulevan samoissa väreissä, kuin nykyinen 5s. Macotakaran tietojen uskottavuutta lisää sen vuosi sitten nappiin mennyt tieto iPhone 5c:n nimeen liittyen.

Tänä iltana klo 20 lähtien selviää nähdäänkö molemmat uuden iPhone-kokovaihtoehdot samalla kertaa ja mitkä niiden nimet tulevat olemaan.

Macotakara, iPhone 6 Plus (käännös)

BGR, New report claims to reveal official launch name of Apple’s 5.5-inch iPhone 6

Kommentit

Lion

Yhtenä monista Evleaksin jalanjäljissä jatkava EMTLeaks-Twitter-tili on julkaissut GFXbench-sovelluksesta peräisin olevan kuvankaappauksen, jonka kerrotaan olevan peräisin tulevasta Nexus 5 (2014) -älypuhelimesta. Speksilistauksen mukaan laitteesta tulee löytymään 5,2-tuumainen QHD-näyttö, Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua tallennustilaa ja 13 megapikselin takakamera. Mielenkiintoisin yksityiskohta liittyy kuitenkin käyttöjärjestelmän versionimeen.

Toistaiseksi kesällä esitelty Androidin seuraava versio tunnetaan ainoastaan L-nimellä, mutta huhuissa sille on soviteltu mm. Lollipop- sekä Lemon Meringue Pie -koodinimiä. ETLeaksin kuvan mukaan käyttöjärjestelmän nimi on kuitenkin Android 5.0 Lion, joka toteutuessaan olisi Nestle-yhteistyön jatkohedelmiä nykyisen KitKatin tapaan. Lionhan on Nestlen suklaapatukka, joka sisältää toffeeta, riisimuroja ja maapähkinävoita. EMTLeaksin kuvaan kannattaa suhtautua varauksella, mutta paikkaansa pitäessään Lion-koodinimi ei olisi mikään yllätys.

Twitter, EMTLeaks

Mobiletelefon.ru, Nexus 5 (2014): high-end features and Android Lion

Kommentit (10)

Ohjelmisto- ja laitevalmistaja Microsoft haluaa herättää henkiin hiljaiseloa viimeiset vuodet eläneen MSN-brändin. Nimi esiteltiin maailmalle Windows 95 -käyttöjärjestelmän yhteydessä vuonna 1995 ja vuosien saatossa se levisi osaksi useita valmistajan palveluita. Sittemmin useat sitä kantaneet palvelut on nimetty uudelleen ja itse sivustokin kehitys on ollut hyvin vähäistä.

Viime vuosien kehityksestä huolimatta usko vanhaan brändiin ei ole kadonnut. Kokonaisuuden sydämenä toimivan verkkopalvelun uudistaminen on käynnistetty ja sitä voi testata jo osoitteessa preview.msn.com. Se toimii tietokoneista älypuhelimiin ja integroi mukaan suosittuja palveluita, kuten Facebookin, Twitterin sekä Skypen.

Sivu-uudistuksen myötä Microsoft on päättänyt tuoda Windows- ja Windows Phone -alustoilta tutut Bing-sovellukset (News, Weather, Travel, Finance, Sports, Health & Fitness, Food & Drink) Android- ja iOS-laitteille. Ne saavat MSN-etuliitteen ja saapuvat ladattavaksi seuraavien kuukausien aikana. Sen tarkemmin Microsoft ei aikataulusta vielä suostunut kertomaan.

Laajennuksen kantavana ajatuksena on, että käyttäjille halutaan luoda mahdollisuus päästä käsiksi sisältöön useilla eri laitteilla. Tiedot synkronoituvat automaattisesti eri laitteiden välillä, joten itselleen tärkeät osakekurssit, ruokareseptit ja esimerkiksi urheilutulokset ovat aina nopeasti saatavilla.

The Official Microsoft Blog, A first look at the new MSN

Kommentit (8)

Virallisessa Android-kehittäjäblogissa Google paljastaa tietoja Android Wear -käyttöjärjestelmän tulevista päivityksistä. Osa uudistuksista paljastui jo aikaisemmin tällä viikolla CNetin haastattelussa, jossa Androidin kehityksen parissa työskentelevät David Singleton ja Hiroshi Lockheimer kertoivat alustan tulevaisuudesta.

Google kertoo, että seuraavien kuukausien aikana Android Wear tulee saamaan kaksi päivitystä. Ensimmäinen sisältää tuen musiikintoistolle suoraan kellon sisäisestä tallennustilasta Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Lisäksi paikkatietojen tallennus onnistuu päivityksen myötä ilman puhelinta, jos kello sisältää GPS-sirun. Näin esimerkiksi lenkillä kello tallentaa reittitiedot, joten puhelimen voi jättää kotiin.

Toinen luvattu päivitys lisää alustalle ladattavat kellotaulut. Nykyiseltään jokainen malli sisältää valmistajien omat kellotaulut, mutta tulevaisuudessa pelkästään tähän tarjontaan ei tarvitse tyytyä. Kellotaulut voivat sisältää paljon erilaisia tietoja (kalenteri, sensorit jne.) ja Googlen mukaan kehittäjät pääsevät pian virallisesti työstämään niitä Google Play -kauppaan käyttäjien ladattavaksi.

Päivityksien saatavuuden osalta tarkkoja ajankohtia ei paljastettu. Google kuitenkin kertoo, että kesän aikana julkistetut yhtiön alustaan pohjautuvat älykellot tulevat saamaan Android Wear -päivitykset heti niiden valmistuttua. 

Official Android Blog, Android Wear, moving forward like clockwork

Kommentit

Yhdysvalloissa myyntiin saapunut Motorola Moto 360 -älykello on kerännyt kehuja tyylikkäästä muotoilustaan aina maaliskuisesta julkistuksestaan lähtien. Tänään yhtiö paljasti viimein älykellonsa tekniset yksityiskohdat, joihin kuuluvat muun muassa 1,56 tuuman LCD-näyttö, TI OMAP 3 -järjestelmäpiiri, 512 megatavua RAM-käyttömuistia sekä sykemittari. 

Älykellojen varjopuoleksi on monien mielestä muodostunut akkukesto, sillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kelloja saa olla lataamassa lähes päivittäin. Tässä suhteessa Moto 360 ei ole poikkeus, sillä The Verge kertoo Motorolan älykellon jaksavan normaalissa käytössä noin 12 tuntia. Käytännössä Moto 360:n voi siis odottaa jaksavan tavallisen työpäivän, mutta pidempiä jaksoja siitä ei yhdellä latauksella nautita. Moto 360:ssä on 320 milliampeeritunnin akku, jonka lataaminen onnistuu langattomasti asettamalla älykello sille suunniteltuun lataustelakkaan.

Mitä mieltä lukijamme ovat Moto 360:n akkukestosta? Onko 12 tuntia liian vähän?

The Verge, Moto 360 review

Kommentit (41)

Yhdysvaltain kuluttajien asialla oleva FTC eli Federal Trade Commission on ilmoittanut Googlen suostuneen sovittelemaan FTC:n nostaman kanteen. Kanteessa oli kyse lapsien tekemistä ostoista ohjelmien sisällä ilman vanhempien hyväksyntää.

FTC:n kanteen mukaan Google on vuodesta 2011 lähtien rikkonut reilun kaupankäynnin tapoja laskuttamalla lasten tekemistä ostoista lapsille tarkoitetuissa, Googlen Play-kaupasta ostetuissa ohjelmissa. Sovittelun myötä Google tulee palauttamaan luvattomista ostoista maksaneille asiakkailleen vähintään 19 miljoonaa dollaria ja varmistamaan, ettei sen Play-kaupasta ladattavissa, lapsille tarkoitetuissa ohjelmissa ole mahdollista tehdä ostoja ilman huoltajan selkeää hyväksyntää.

Kyseessä on toinen vastaava soviteltu tapaus FTC:n historiassa. Aiemmin Apple sovitteli niin ikään lasten luvattomista ostoksista koituneita kuluja ja palautti asiakkailleen vähintään 32,5 miljoonaa dollaria. FTC:llä on vastaava kanne vetämässä myös Amazonia vastaan.

Federal Trade Commission, Google to Refund Consumers at Least $19 Million…

Kommentit (5)

NVIDIA on haastanut Samsungin ja Qualcommin oikeuteen patenttirikkomuksista. NVIDIAn tavoitteena on saada ITC (International Trade Commission) estämään niiden Samsungin Galaxy-sarjan puhelinten ja taulutietokoneiden toimitukset, joissa on Qualcommin Adreno-, ARM:n Mali- tai Imagination Technologiesin PowerVR -grafiikkaohjain.

NVIDIA kertoo käyneensä patenttineuvotteluja Samsungin kanssa ja osoittaneensa miten heidän käyttämänsä grafiikkaohjaimet ja mobiililaitteet rikkovat yhtiön patentteja. Samsungin kannan mukaan kyse ei ole heidän ongelmastaan, vaan piirien toimittajien (Qualcomm) ja IP:n lisensoijien (Imagination Technologies, ARM).

NVIDIAn mukaan sekä Samsung että Qualcomm ovat toimittaneet heidän IP:tään sisältäviä grafiikkaohjaimia ilman lisensointimaksuja. Nyt yhtiö toivoo saavansa oikedeulta päätöksen, joka validoi patenttirikkomussyytökset. NVIDIAlla on 7000 haettua tai jo myönnettyä patenttia. Yhtiön mukaan ainakin seitsemän näistä ovat sellaisia, joita Samsung ja Qualcomm rikkovat.

NVIDIA Blogs, NVIDIA Launches Patent Suits Focused on Samsung Galaxy Phones, Tablets

Kommentit (7)

Suomessa vielä kenties hieman tuntemattomampi Alcatel OneTouch on julkaissut seuraajan Hero-älypuhelimelleen IFA 2014 -tapahtumassa. Alcatel OneTouch Hero 2 sijoittuu kooltaan edeltäjänsä tavoin älypuhelinten ja taulutietokoneiden välimaastoon.

Alcatel OneTouch Hero 2 rakentuu 6-tuumaisen, 1920x1080-resoluutioisen näytön ympärille. Massasta poiketen se käyttää Gorilla Glass -lasin sijasta Dragontrail-lasia, joka on pinnoitettu öljyä hylkivällä pinnoitteella. Sen sydämenä sykkii MediaTekin kahdeksanytiminen MT6592 -järjestelmäpiiri, jonka Cortex-A7-ytimet toimivat 2 gigahertsin kellotaajuudella. Muistia laitteessa kaksi gigatavua ja tallennustilaa 16 gigatavua, jota voidaan laajentaa maksimissaan 32 gigatavun microSD-kortilla.

Hero 2 tarjoaa tuet 4G LTE -taajuuksille, WiFi 802.11 a/b/g/n -standardeille sekä Wi-Fi Direct ja Wi-Fi Display -toiminnoille, Bluetooth 4.0:lle ja GPS-paikannukselle. Puhelimen takakamera on tarkkuudeltaan 13,1 megapikseliä ja se on varustettu sekä optisella että elektronisella kuvanvakaimella. Etukameran tarkkuus on 5 megapikseliä. Puhelimen akun kapasiteetti on 3100 mAh. Puhelin mukana tulee myös stylus-kynä.

Alcatel OneTouch Hero 2:n kerrotaan kustantavan noin 350 euroa. Suomessa Alcatel OneTouch -älypuhelimia myy Saunalahti.

Alcatel OneTouch, Lehdistötiedote

Alcatel OneTouch, Hero 2 -tuotesivu

Kommentit (2)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös