Taskumuro.com

.klatz on joukkorahoituspalvelu Indiegogossa parhaillaan rahoitustaan keräävä älyranneke. Älyranneke lupaa paitsi kilpailijoitaan parempaa akunkestoa, myös parempaa yhteensopivuutta ja toiminnallisuutta monin muihin verrattuna.

Joukkorahoitetun älyrannekkeen idea on toiminta puhelimen jatkeena. Sen näyttö rakentuu 12 x 32 LED-valon ruudukosta, joka kykenee näyttämään kellon ohella esimerkiksi saapuvat puhelut ja tekstiviestit. .klatz toimii samalla myös älypuhelimen jatkeena. Sillä voi vastata puheluihin irroittamalla sen ranteesta, jolloin se vastaa puheluun automaattisesti ja avautuu numeron kolme malliseksi luuriksi. Älyrannekkeen takana oleva ryhmä lupaa 600 mAh:n akulla 10 päivän akun kestoa normaalitilassa ja kuukauden virransäästötilassa.

Alustavien tietojen mukaan .klatz tulee tukemaan iPhone 4s:ää ja sitä uuempia iPhoneja, Android 4.1:llä tai uudemmalla Androidilla varustettuja puhelimia, Windows Phone 8.1:ta, BlackBerry OS 10:ia ja mitä tahansa muuta Bluetooth 2.1:llä varustettua puhelinta. Täydet ominaisuudet tarjotaan vain iPhoneille ja Androideille, mutta esimerkiksi puheluihin vastaaminen ja musiikkisoittimen hallinta onnistuu alustasta riippumatta.

Mikäli joukkorahoituskampanja pääsee tavoitteeseensa, .klatz tulee saataville neljässä eri koossa ja useilla eri värivaihtoehdoilla. Sen runko on valmistettu alumiinista ja sisäpinta hypoallergeenisestä, pehmeältä tuntuvasta materiaalista. .klatzin hinnaksi kaavaillaan 149 dollaria, mutta joukkorahoitukseen osallistumalla 500 ensimmäistä saavat sen 99 dollarin hinnalla ja loput 139 dollarin hinnalla. Uutisartikkelin kirjoitushetkellä .klatz on kerännyt kokoon 11 405 dollaria tavoitellusta 140 000 dollarista. Aikaa projektin rahoittamiseen on vielä 27 päivää.

Indiegogo, Smartwatch and handset .klatz

Kommentit (8)

A8X

Suositun Geekbench-testiohjelman tulospalvelu on paljastanut mielenkiintoisen uuden tiedon viime viikolla julkaistun iPad Air 2:n järjestelmäpiiriin liittyen. Apple julkaisi uuden A8X-järjestelmäpiirinsä iPad Air 2:n yhteydessä ja kertoi siitä löytyvän kolme miljardia transistoria. Yritys ei kuitenkaan paljastanut tarkempia tietoja piirin sisällöstä.

Geekbenchin avulla paljastunutta uutta tietoa on se, että A8X sisältää kahden sijaan kolme prosessoriydintä. Lisäksi ytimien kellotaajuutta on nostettu A8-piiriin nähden sadalla megahertsillä 1,5 gigahertsiin ja GPU:na toimii suorituskykyisempi PowerVR GX6650. iPad Air 2 on myös ensimmäinen iOS-laite, josta löytyy kaksi gigatavua RAM-muistia.

Geekbenchin yhden prosessoriytimen suorituskykytestissä iPad Air 2 sai noin 10 % iPhone 6:tta paremman tuloksen, mutta moniydintestissä ero on yli 50 % iPadin eduksi. 3DMark Ice Storm Unlimited -testistä iPad Air 2:n kerrotaan puolestaan saaneen 21660 pistettä.

GeekBench Browser, iPad5,4

PhoneArena, iPad Air 2 (Apple A8X) benchmarks reveal tri-core CPU surprise, 2GB of RAM confirmed

Kommentit (8)

GS5 Plus

Samsung on kaikessa hiljaisuudessa julkaissut Snapdragon 805 -piirillä varustetun Galaxy S5 Plus -version Alankomaiden markkinoille. Galaxy S5 Plus on käytännössä järjestelmäpiiriä lukuun ottamatta identtinen alkuvuodesta julkaistun Galaxy S5 -mallin kanssa.

Alkuperäisestä Galaxy S5:stä löytyi Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri neljällä 2,5 GHz Krait 400 -prosessoriytimellä sekä Adreno 330 GPU:lla. Plus-mallista löytyvä uusi Snapdragon 805 -piiri sisältää puolestaan neljä 2,5 GHz Krait 450 -prosessoriydintä sekä uuden sukupolven Adreno 420 GPU:n. Lisäksi uusi järjestelmäpiiri tuo mukanaan luokan 6 LTE-yhteydet, joka tarkoittaa jopa 300 Mbit/s latausnopeutta.

Toistaiseksi Galaxy S5 Plus -malli on saatavissa vain Alankomaissa eikä sen saatavuudesta tai hinnoittelusta Pohjoismaissa ole vielä mitään tietoa. Samsung ei myöskään ole toistaiseksi julkaissut pressitiedotetta uutuusmallista.

Samsung Galaxy S5 Plus -tuotesivu (hollanniksi)

Kommentit (2)

Microsoftin tiedettiin jo aiemmin olevan siirtämässä Nokia-brändin historiaan yhtiön Lumia-puhelimista. Ensimmäisiä askelia oli siirtää Lumioiden virallinen koti Nokia.com-osoitteesta Microsoft.comiin.

Nokia France ottaa seuraavan askeleen kohti uutta brändäystä, kun se tulee muuttamaan Facebook- ja Twitter-sivunsa sekä muut sosiaalisen median palvelunsa uuden Microsoft Lumia -brändin mukaiseksi. The Vergen toimittaja Tom Warren on saanut Microsoftilta varmistuksen, että myös muiden maiden vastaavat sivut tullaan lähiaikoina päivittämään Microsoft Lumia -brändiin. Toistaiseksi on vielä epäselvää, miten uusi brändi tulee vaikuttamaan uusien Lumia-puhelinten ulkonäköön. Vuodoissa on kuitenkin jo aiemmin nähty väitettyjä puhelinten suojalaseja, joissa Nokia-teksti on korvattu Microsoft-logolla.

The Verge, Microsoft Lumia will replace the Nokia brand

Kommentit (14)

Note 4

Kiinalainen Mobile IT168 -sivusto on julkaissut parinkymmenen kuvan sarjan Samsungin uuden Galaxy Note 4 -älypuhelimen purkutoimenpiteestä. Galaxy Alpha -mallin tapaan myös Note 4:n rakenne koostuu erillisestä komponentit sisältävästä osittain metallisesta sisärungosta sekä välirungosta, jonka sisäosat ovat Alphan tapaan muovia ja vain ulkokehä alumiinia.

Sony IMX240

Note 4:n pääpiirilevy on L:n muotoinen ja se sijoittuu laitteen yläosaan sekä toiselle reunalle. Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri on pakattu samaan kotelointiin yhdessä kolmen gigatavun RAM-muistin kanssa. Yksi mielenkiintoisimmista löydöistä on laitteen kamera, joka ei perustukaan Samsungin omaan ISOCELL-tekniikkaan, vaan käyttää Sonyn valmistamaa IMX240-kameramoduulia. Syynä tähän on ilmeisesti optinen kuvanvakain, jota Samsungin omasta moduulista ei löydy.

MyFixGuide, Samsung Galaxy Note 4 Disassembly

Mobile IT168 (kiinaksi)

Kommentit

Apple

Yrityksen liikevaihto oli päättyneellä neljänneksellä 42,1 miljardia dollaria ja nettotulos 8,5 miljardia dollaria. Myyntikateprosentiksi kirjattiin 38 %. Viime vuonna samalla neljänneksellä vastaavat lukemat olivat 37,5 miljardia, 7,5 miljardia ja 37 %, eli toisin sanoen yritys paransi kaikilla osa-alueilla vuoden takaisesta.

Päättyneellä neljänneksellä Apple ilmoitti toimittaneensa kaikkiaan 39,2 miljoonaa iPhone-älypuheinta, joka on noin 16 % enemmän kuin vuosi sitten (33,8 miljoonaa kpl). Kovasta myynnin kasvusta vastasivat uudet iPhone 6 -mallit, joita myytiin niiden avausviikonloppuna syyskuun lopulla yli 10 miljoonaa kappaletta.

Apple

iPadien myynti ei sen sijaan ole kovinkaan kovassa lennossa, sillä yritys ilmoitti myyneensä 12,3 miljoonaa taulutietokonetta, joka on vähemmän kuin vuosi sitten sekä mitä ennakkoon odotettiin. Viime vuonna samalla ajanjaksolla Apple toimitti 14,1 miljoonaa iPadia, eli laskua on tapahtunut noin 13 %. Applen toimitusjohtaja Tim Cook ei kuitenkaan ole huolissaan asiasta ja kommentoi kyseessä olevan ”yksittäinen hidastetöyssy”.

Mac-tietokoneita Apple myi 5,52 miljoonaa kappaletta, joka on 21 % enemmän kuin vuosi sitten. iPodien myyntimäärä puolestaan putosi 24 % noin 2,64 miljoonaan kappaleeseen.

Alkaneella tilikauden 2015 ensimmäisellä neljänneksellä Apple odottaa liikevaihdon osuvan 63,5-66,5 miljardin dollarin haarukkaan ja myyntikateprosentin olevan 37,5-38,5.

Apple, Apple Reports Fourth Quarter Results

Kommentit (1)

OnePlus One Preorder

Kiinalaisen OnePlussa huippuedullinen lippulaivamalli One on kerännyt kuluvan vuoden aikana runsaasti kiinnostusta, mutta myös kiukun tunteita erikoisen markkinointistrategiansa myötä. Yrityksen edulliset puhelimet ovat nimittäin olleet saatavilla jo kesän alusta lähtien, mutta ainoastaan kutsujärjestelmän ja kilpailuiden kautta. Jälleenmyyjiltä tai edes yrityksen kotisivuilta OnePlus Onea ei siis halukkaat ole toistaiseksi voineet ostaa. Lisäksi myös toimituksissa esiintyneet viivästykset kiristivät kesän mittaan ostajien pinnaa.

OnePlus ilmoitti syyskuussa tuovansa lokakuun lopulla saataville ennakkotilausjärjestelmän, jonka kautta tilaaminen ei ensimmäistä kertaa vaadi kutsun käyttämistä. Nyt OnePlus on ilmoittanut ennakkotilauksien vastaanottamisen alkamiselle tarkan päivämäärän - 27. lokakuuta. Asiassa on kuitenkin yksi pieni mutta - yritys ottaa ennakkotilauksia vastaan nimittäin ainoastaan yhden tunnin ajan. Ennakkotilausmahdollisuus on avoinna klo 18-19 Suomen aikaa (klo 15 GMT).

Käyttäjä voi syöttää tilauksensa jo valmiiksi OnePlus Onen ennakkotilaussivulla, joten sen voi lähettää suoraan eteenpäin aikaikkunan auetessa. Ennakkotilauksen myötä tilaa asettuu jonoon, josta tilaukset käsitellään järjestyksessä sitä mukaa kun laitteita valmistuu. Ennakkotilaajalla on mahdollisuus hypätä jonosta suoraan toimitusvaiheeseen kutsun avulla.

OnePlus One on Android 4.4 KitKat -pohjaiseen CyanogenMod-käyttöjärjestelmään pohjautuva älypuhelin, jossa on Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri, 5,5 tuuman Full HD -näyttö, kolme gigatavua RAM-käyttömuistia ja 16 tai 64 gigatavua tallennustilaa. Kokonaisuudesta erityisen houkuttelevan tekee sen hinta, sillä 16 gigatavun malli maksaa 269 ja 64 gigatavun versio 299 euroa.

OnePlus Blog, Get Ready for Pre-orders

OnePlus One Preorder-sivusto

Kommentit (28)

Apple on tänään odotetusti aloittanut iOS 8.1 -päivityksen jakelun mobiililaitteilleen. Kyseessä on merkittävä päivitys, joka sisältää yleisiä korjauksia sekä täysin uusia ominaisuuksia Applen iOS 8 -käyttöjärjestelmään, joka tuotiin kuluttajien saataville syyskuussa. Päivityksen lataaminen onnistuu suoraan laitteen asetuksista (Yleiset -> Ohjelmiston päivitys) ja sen koko huitelee hieman laitteesta riippuen 100 megatavun tuntumassa.

Yhtenä merkittävimmistä uudistuksista iOS 8.1 sisältää tuen Apple Pay -ominaisuudelle, joka on Applen NFC:n pohjautuva maksupalvelu. Ikävä kyllä palvelukokonaisuus ei ainakaan toistaiseksi toimi Suomessa, joten sen hyödyntäminen täällä ei ole mahdollista.

Yleisinä parannuksina päivitys palauttaa Kuvat-sovellukseen kamerarullan sekä tuo saataville beetapalveluna iCloud-kuvakirjaston, joka mahdollistaa kamerakuvien lataamisen suoraan pilveen. Lisäksi iOS 8.1 sitoo iPhonen, iPadin ja Macin entistäkin tiiviimmin yhteen, mahdollistaen teksti- ja multimediaviestien lukemisen sekä lähettämisen iPadilla ja Macilla.

Applen taival uuden iOS 8 -alustan kanssa on ollut aavistuksen kivikkoinen, sillä ensimmäinen iOS 8.0.1 -päivitys toi useille korjauksien sijaan vain lisää ongelmia. Merkittävimmät niistä korjattiin pian iOS 8.0.2 -paketissa, mutta nyt julkaistu päivitys sisältää lukuisia uusia korjauksia, jotka tähtäävät yleisen käytettävyyden kohentamiseen.

MacRumors, Apple Releases iOS 8.1 With Apple Pay Support, SMS Relay, Camera Roll, and More

Kommentit (11)

Samsungin muun muassa akkuteknologioihin keskittyvä tytäryritys Samsung SDI on esitellyt InterBattery 2014 -messuilla Etelä-Koreassa uusinta akkuteknologiaansa. Samsungin mukaan heidän esittelemänsä akkuteknologia mahdollistaa ensimmäiset oikeasti taipuisat akut. Samsung on jo aiemmin esitellyt kaarevia akkuja, mutta niitä ei voi taivutella jälkikäteen.

Samsung SDI:n kehittämiä prototyyppejä taivuteltiin messuilla muun muassa U-muotoon, joka osoittaa teknologian hyvän soveltuvuuden esimerkiksi älykelloihin. Tarkkoja rajoja akkujen taipumiselle ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, mutta esimerkiksi kahvikupin ympärille taipuminen ei ole Samsung SDI:n mukaan ongelma. Samsung SDI esitteli messuilla myös pillerin muotoisen, vain 3,6 x 20 mm kokoisen akun 10 mAh:n kapasiteetilla, mutta tarkemmat tiedot niistä ja niiden käyttökohteista ovat vielä hämärän peitossa.

Markkinoille uusia akkuja on kuitenkaan turha odottaa ihan hetkeen. Samsung SDI:n edustajien mukaan vaikka itse kehitystyö on nyt valmista, menee teknologian luotettavuuden ja turvallisuuden parantamisessa ja varmentamisessa vielä vuosia. Myös LG:n akkuja kehittävä LG Chem työskentelee vastaavan teknologian parissa.

Digital Trends, Samsung’s New Battery Is Rollable, Bendable, and Flexible

Samsung SDI, Lehdistötiedote (Google Translate)

Kommentit (10)

xperiaz4

Sonyn viimeisin Xperia Z3 -huippumalli ei ole ollut vielä kuukauttakaan markkinoilla, kun huhut seuraavan sukupolven Xperia Z4 -mallin ympärillä ovat jo käynnistyneet. Huhut laitteen ominaisuuksista ovat peräisin samalta taholta, joka vuosi aiemmin paikkaansa pitäneiksi osoittautuneet tekniset tiedot Xperia Z3 Tablet Compact -taulutietokoneesta.

Z4:stä huhutaan löytyvän 5,5 tuumainen 2560x1440 pikselin näyttö. Järjestelmäpiirin kerrotaan olevan 64-bittinen Snapdragon 810, joka sisältää neljä 2,8 GHz kellotaajuudella toimivaa Cortex-A57-prosessoriydintä sekä neljä matalemmalla kellotaajuudella toimivaa Cortex-A53-ydintä. 64-bittisen arkkitehtuurin myötä laitteesta kerrotaan löytyvän myös neljä gigatavua RAM-muistia ja tallennustilan kerrotaan kasvaneen 32 gigatavuun. LTE-yhteys tukee 300 Mbit/s latausnopeutta (Cat6) ja ominaisuuksiin lukeutuu myös Bluetooth 4.1 -tuki sekä erillinen kuulokevahvistinpiiri.

Kamera käyttää Sonyn viime kesänä esittelemää uutta kaarevaa 20,7 megapikselin kuvasensoria, jonka ansiosta linssiryhmästä pystytään tekemään pienempi ja kevyempi. Siitä ei ole vielä tietoa, löytyykö kamerasta vihdoin optinen kuvanvakain. Z4:n muotoilun kerrotaan noudattavan aiemmista malleista tuttua OmniBalance-linjaa.

Xperia Z4:n esittelyn arvellaan tapahtuvan ensi vuoden helmi-maaliskuussa - mahdollisesti Mobile World Congress -tapahtuman yhteydessä Barcelonassa. Lisäksi Sonyn kerrotaan luopuvan tiheästä kuuden kuukauden julkaisusyklistään Z4:n myötä.

Android Origin, Sony Xperia Z4 specs leak

Kommentit (23)

Videotestissä Samsung Galaxy S5

19.10.2014
klo 11.33

Kevätkesällä jo TaskuMuron testissä vieraillut Galaxy S5 on edelleen Samsungin mobiilimalliston lippulaiva, vaikka syksy tuo tullessaan uusia laitteita korealaisvalmistajan malliston kärkipäähän. Videotestiä Galaxy S5:stä on kuitenkin YouTuben puolella toivottu tasaisesti ja tässä sellainen nyt olisi. Lähes kymmenminuuttisella pätkällä allekirjoittanut käy läpi kattavasti laitteen ominaisuuksia rakenteesta ohjelmistoon.

Huhtikuussa Suomessa myyntiin saapuneen Galaxy S5:n hinta on tippunut puolen vuoden aikana mukavasti ja kyseessä onkin ehdottomasti hintatietoisen kuluttajan valinta lippulaivapuhelimeksi. Muropaketin Hintavertailun mukaan puhelimen saa edullisimmillaan itselleen 499 eurolla, kun siitä julkaisun yhteydessä joutui köyhtymään lähemmäs 700 euroa.

Youtube, Arvostelussa Samsung Galaxy S5

Vedenkestävällä rakenteella varustettu Galaxy S5 perustuu Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmään, 2,5 gigahertsin Snapdragon 801 -järjestelmäpiiriin ja 5,1 tuuman full hd -kosketusnäyttöön. Puhelimen kotipainikkeeseen on integroitu sormenjälkilukija ja takaa 16 megapikselin kameran alta löytyy sykemittari. Totta kai lippulaiva tukee myös LTE-, Bluetooth 4.0- ja WiFi-yhteyksiä. Akku on puolestaan kapasiteetiltaan 2800 milliampeerituntia.

Kommentit (7)

Kilpa virtuaalitodellisuuden kärkipaikoille käy kiivaana. Mobiilivirtuaalitodellisuuden markkinoilla on jo Googlen tee-se-itse-ratkaisu Cardboard ja se saa lähitulevaisuudessa seuraa paitsi Samsungin ja Oculus VR:n kehittämästä Gear VR:stä ja Carl Zeissin VR Onesta, myös tänään kilpaan liittyneestä Archosista.

Siinä missä Gear VR tukee vain Note 4 -älypuhelimia ja VR One niitä 4,7-5,2-tuumaisia älypuhelimia joille Carl Zeiss päättää valmistaa asennuskelkat, tukee Archos kaikkia maksimissaan 6-tuumaisia älypuhelimia. Archos on varustettu säädettävällä paikalla älypuhelimille eikä se ole ilmoittanut mahdollista minimikokoa. Optimi älypuhelimen näytölle on yhtiön mukaan 5-tuumainen Full HD -näyttö.

Archos VR Glasses tulee tukemaan lehdistötiedotteen mukaan kaikkia mobiilikäyttöjärjestelmiä (joista mainitaan eriskeen Android, Windows Phone ja iOS). Lehdistötiedote hehkuttaa myös tukea kaikille virtuaalitodellisuusohjelmille, joita on Archosin mukaan jo yli 100. Archos VR Glasses tule saataville marraskuussa ja sen hinta on alkaen 24,99 puntaa.

Archos, Lehdistötiedote (PDF)

Kommentit (4)

Note Edge

Uutisoimme syyskuun lopulla, ettei reunan yli kaartuvalla näytöllä varustettua Samsung Galaxy Note Edge -älypuhelinta tulla välttämättä näkemään lainkaan Suomen markkinoilla. Samsung Electronics Nordic on kuitenkin tehnyt töitä laitteen saamiseksi myös Pohjoismaiden markkinoille ja tänään se ilmoitti Note Edgen saapuvan Suomessa kauppoihin rajattuna eränä joulukuun aikana.

”Galaxy Note Edge on osoitus Samsungin innovaatiokyvystä ja jatkuvasta halusta jatkaa näyttötekniikan keihäänkärjessä. On ilo ilmoittaa, että Note Edge tulee heti myös Suomen markkinoille”, toteaa Samsungin telecom-myyntipäällikkö Mika Engblom.

Note Edgen tärkeimpiin ominaisuuksiin lukeutuvat alumiinirunko, oikealta pitkältä sivultaan kaartuva 2560x1600 pikselin Super AMOLED -näyttö, S Pen -kosketuskynä, 2,7 GHz:n Snapdragon 805 -järjestelmäpiiri, 16 megapikselin optisella kuvanvakaimella varustettu kamera sekä 3000 mAh akku. Rajoitettu erä Galaxy Note Edge -laitteita tulee myyntiin joulukuussa Charcoal Black -värisenä. Hinta- ja tarkemmat saatavuustiedot ilmoitetaan myöhemmin.

Galaxy Note Edge -tuotesivusto

Kommentit (12)

Z3 Lollipop

Myös Sony on ilmoittanut blogissaan suunnitelmistaan päivittää laitteitaan Googlen keskiviikkona julkaisemaan uuteen Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmäversioon. Sonyn mukaan tavoitteena on ollut saada päivityksen piiriin mahdollisimman monta laitetta mahdollisimman nopeasti. Blogikirjoituksen mukaan päivityksen tulevat saamaan ainakin seuraavat Xperia Z -sarjan ”premium”-mallit:

 • Xperia Z
 • Xperia ZL
 • Xperia ZR
 • Xperia Tablet Z
 • Xperia Z1
 • Xperia Z1S
 • Xperia Z Ultra
 • Xperia Z1 Compact
 • Xperia Z2
 • Xperia Z2 Tablet
 • Xperia Z3
 • Xperia Z3v
 • Xperia Z3 Compact
 • Xperia Z3 Tablet Compact

Ensimmäisenä päivityksen saavat vakio-Androidilla varustetut Z UItra Play Edition -mallit ja ensi vuoden alussa niitä seuraavat Xperia Z2 ja Xperia Z3 -mallit. Loput laitteet saavat päivityksen myöhemmin vuoden 2015 alkupuoliskolla. Päivityksen mukana on luvassa myös uusia ominaisuuksia ja toimintoja sekä parannuksia käyttökokemukseen.

Sony Mobile Blog, We’re bringing Android 5.0; Lollipop to the entire Xperia Z Series

Kommentit (10)

Google julkisti kuluneella viikolla uusien Nexus-sarjan laitteiden yhteydessä Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmäversion, jonka Android L -nimeä kantava kehitysversio tuotiin yleiseen jakeluun jo kesällä. Ensimmäisenä uuden alustan saavat Nexus 4-, Nexus 5-, Nexus 7- ja Nexus 10 -laitteet sekä Google Play -sarjaan kuuluvat tuotteet. Nyt kuluttajat odottavat kiivaasti valmistajilta tietoja siitä, kuinka yhtiöt tulevat päivittämään laitteitaan uuteen käyttöjärjestelmäversioon. Ensimmäisten joukossa virallisia tietoja julkisuuteen ovat antaneet ainakin HTC ja Motorola.

Taiwanilainen HTC aikoo päivittää lippulaivamallinsa Android 5.0:aan. Tämä tarkoittaa, että One M7, One M8, One mini ja One mini 2 pääsevät nauttimaan Googlen tuoreimman mobiilialustan eduista. Näihin lukeutuvat muun muassa yleistä suorituskykyä kohentava ART-virtuaalikone ja akkukestoa parantava Project Volta. HTC lupaa julkaista päivityksen One M7:lle ja One M8:lle 90 päivän kuluessa siitä, kun Googlen on toimittanut yhtiölle uuden käyttöjärjestelmän lopullisen version. Täydellinen lista päivitettävistä laitteista julkaistaan myöhemmin, joten on mahdollista, että myös uuden sukupolven Desire-malliston laitteet pääsevät käsiksi Android 5.0:aan.

Lenovon omistukseen siirtynyt Motorola päivittää odotetusti tuoreimmat tuotteensa uuteen Android-versioon. Päivitettävien tuotteiden listaan kuuluvat Moto X (molemmat sukupolvet), Moto G (molemmat sukupolvet), Moto G 4G LTE, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx ja Droid Mini. Yhtiö ei paljastanut tarkempaa aikataulua, mutta Motorola päivitti laitteensa Android 4.4 KitKat -versioon ripeästi, joten yhtiön mallisto saattaa päästä käsiksi ensimmäisten joukossa Android 5.0:aan.

GSMArena, HTC One, One (M8), One mini and mini 2 to get Android 5.0 Lollipop

GSMArena, Motorola details which of its devices will get Lollipop

Kommentit (4)

Z3

TaskuMuron lokakuun ensimmäisessä testiartikkelissa katsastetaan Sonyn syyskuun alussa julkaisemat Xperia Z3- ja Z3 Compact -älypuhelimet. Molemmista on käytetty pitkälti samaa rautaa, mutta myös eroavaisuuksia löytyy muunkin kuin ulkomittojen osalta. Artikkelissa tutustutaan puhelimien teknisiin ja ulkoisiin ominaisuuksiin, kameran kuvanlaatuun sekä vertaillaan laitteita keskenään ja edeltäjämalli Z2:n kanssa.

TaskuMuro, Testissä Sony Xperia Z3 ja Z3 Compact

Kommentit (15)

Apple on esitellyt parhaillaan käynnissä olevassa julkaisutilaisuudessaan uudet versiot iPad Air- ja iPad mini -taulutietokoneistaan.

Apple on saanut karsittua iPaid Air 2:n kohdalla taulutietokoneen paksuutta 18 prosenttia: uusi iPad Air 2 on vain 6,1 millimetriä paksu. Yksi merkittävimmistä seikoista aiempaa ohuemman rakenteen saavuttamiseksi oli näytön lasin ja kosketuskerroksen laminointi yhdeksi.

iPad Air 2:n sydämenä toimii Applen uusi kolmesta miljardista transistorista rakentuva A8X-järjestelmäpiiri, jonka kerrotaan tarjoavan 40 prosenttia aiempaa parempaa suorituskykyä prosessori- ja 250 prosenttia parempaa suorituskykyä grafiikkaohjainpuolella. A8X:n parina toimii iPhoneista tuttu M8-apuprosessori. Akun kerrotaan kestävän parhaimmillaan 10 tuntia.

iPad Air 2:n uusi takakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä ja se käyttää valovoimaista f2.4-aukkoa. Kameran sensorin pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Kamera tukee myös iPadeille uutena ominaisuutena Burst-kuvamoodia, jolla voidaan luoda timelapse-videoita. Taulutietokoneen etupuolella on uusi FaceTime HD -kamera, joka valovoimaisen f2.2-aukon ja uuden sensorin myötä kaappaa 81 prosenttia aiempaa enemmän valoa.

iPad mini 3 on puolestaan astetta vanhempaan teknologiaan perustuva. Se käyttää Applen edellisestä sukupolvesta tuttua A7-järjestelmäpiiriä ja M7-apuprosessoria. Kamerapuolella on käytössä 5 megapikselin iSight-kamera ja 1,2 megapikselin FaceTime HD -kamera. Uusi Burst-kuvaustila ei ole tuettuna.

Uudet iPadit tukevat odotetusti TouchID-ominaisuutta ja Apple Payta. Ilmeisesti Apple Pay ei kuitenkaan tule toimimaan kivijalkakaupoissa, vaan sen toiminta iPadilla rajoittuu verkko-ostoksiin.

iPad Air 2 ja iPad mini 3 tulevat saataville valkoisina, harmaina ja kultaisina. iPad Air 2 on hinnoiteltu 16 Gt -mallien osalta 499 (WiFi) ja 629 (WiFi+LTE) dollariin, 64 Gt -mallien kohdalla 599 ja 729 dollariin ja 128 Gt -mallien kohdalla 699 ja 829 dollariin. iPad mini 3:n kohdalla vastaavat hinnat ovat 399 ja 529 dollaria, 499 ja 629 dollaria sekä 599 ja 729 dollaria.

Apple, iPad Air 2

Apple, iPad mini 3

Kommentit (20)

LG

Elektroniikkajätti LG:n konserniin kuuluva LG Innotek on esitellyt Korea Electronics Show (KES 2014) -tapahtumassa uutta ensi vuoden lippulaivaälypuhelimiin suunnattua kameramoduuliaan. Moduuli perustuu 20,7 megapikselin kuvakennoon sekä parannettuun optiseen kuvanvakaimeen. LG G3:n kameran OIS kykynee 0,5 asteen korjauskulmaan, kun taasen uutuusmoduulin kerrotaan tarjoavan jopa 0,7 asteen korjauskulman. LG myös kehuskelee, että vakautuksen korjauskulma on tuplasti suurempi, kuin Samsung Galaxy Note 4:n kuvanvakaimessa.

Ei ole kovin hankalaa päätellä, että uutta kameramoduulia tullaan suurella todennäköisyydellä käyttämään ensi vuonna julkaistavissa LG Optimus G Pro 3- ja LG G4 -älypuhelinmalleissa.

G4Games, Next LG Flagship (LG G4?) To Feature A 20.7 MP Camera With Improved OIS

Kommentit (2)

Uusien Nexus-laitteiden ohella Google julkaisi tänään myös Android 5.0 -käyttöjärjestelmän. Spekulaatioissa Android L -koodinimiselle käyttöjärjestelmä pyöri useita nimiä kuten Lemon Meringue Pie, Lava Cake, Lady Finger, Lemon Drop ja Liquorice. Lopulliseksi nimeksi tuli kuitenkin Lollipop, eli suomalaisittain tikkari.

Olemme käyneet Android Lollipopin uudistuksia läpi jo aiemmissa uutisartikkeleissa, mutta tässä kohtaa lienee syytä kerrata käyttöjärjestelmän merkittävimmät uudistukset.

Ensimmäinen asia, jonka käyttäjä huomaa uudessa käyttöjärjestelmässä on sen Material Design -käyttöliittymä. Vaikka puhelin käyttäisikin sen valmistajan omaa käyttöliittymää, odotetaan sille rakennettujen ohjelmien noudattavan Googlen Material Designin visuaalista ilmettä. Päällepäin näkyviin uudistuksiin lukeutuvat myös parannetut hälytykset ja huomautukset. Lollipopin myötä esimerkiksi saapuva puhelu ei keskeytä automaattisesti käynnissä olevaa ohjelmaa tai videota, vaan siitä tulee vain hälytysmerkintä ruudulle, jonka avulla käyttäjä voi halutessaan vastata puheluun. Käyttäjä voi määritellä myös toimintatiloja, joissa vain tietyiltä ihmisiltä tulevat puhelut ja viestit pääsevät läpi.

Lukkoruudun turvallisuusominaisuuksia on niin ikään uudistettu. Android Lollipop osaa esimerkiksi lähettyvillä olevien Bluetooth-laitteiden ja äänien perusteella päätellä, tarvitseeko sen herätessään vaatia käyttäjältä PIN-koodia tai edes näyttää koko lukkoruutua, vai voiko se vain suoraan herätä puhelimen kotitilaan. Esimerkeiksi luotettavista lähteistä Google antaa puettavat laitteet, auton ja käyttäjän hymyn. Turvallisuuspuolella on parannusta myös laitteen tietojen kryptaaminen oletuksena.

Monien kaipaama uudistus lienee myös useiden käyttäjätilien tuen rinnalle lisätty Vierastili. Vierastilillä voidaan käyttää vain osaa laitteen ominaisuuksista ja esimerkiksi henkilökohtaiset tiedot voidaan pitää salassa.

Pinnan alla olevat uudistukset ovat kuitenkin monella tapaa merkityksellisempiä kuin päällepäin näkyvät kuorrutteet. Android Lollipop on ensimmäinen 64-bittistä toimintatilaa tukeva Android-käyttöjärjestelmä. Googlen mukaan 64-bittinen Android tuo mukanaan tuen laajemmalle osoiteavaruudelle, suuremmalle määrälle rekistereitä ja uusille käskykannoille. Javalla koodatut ohjelmat tulevat saamaan 64-bittisen suoritusympäristön hyödyt automaattisesti, mutta muilla kielillä koodatut ohjelmat vaativat niiden kääntämisen erikseen 64-bittisen tuen kera uusimmalla Android NDK:lla. Ensimmäiset natiivit 64-bittiset ohjelmat Googlelta tulevat olemaan Chrome, Gmail, Calendar ja Google Play Music.

Pinnan alle sijoittuu niin ikään akun kestoa parantava Project Volta. Aiemmissa testeissä Project Voltan on todettu parantavan akun kestoa jopa 36 prosenttia. Project Voltan tuoma JobScheduler-rajapinta mahdollistaa vähempiarvoisten tehtävien yhdistämisen kerralla suoritettaviksi sen sijaan, että niitä suoritettaisiin nykymallin mukaisesti aina kun puhelin herätetään. Lisäksi kehittäjät voivat jatkossa asettaa esimerkiksi tietokantojen siivoamisen kaltaiset työt suoritettavaksi vain, kun puhelin on kytketty laturiin.

Kolmas merkittävä pinnan alle sijoittuva uudistus on uusi suoritusympäristö ohjelmille. Aiemmat Android-versiot ovat käyttäneet Just-inTime-tyyppisellä kääntäjällä varustettua Dalvik-virtuaalikonetta, jossa ohjelmat käännetään aina kun niitä suoritetaan. Lollipopin myötä tulee käyttöön Android Runtime eli ART-virtuaalikone, joka puolestaan sisältää Ahead-of-Time-tyyppisen kääntäjän. AoT-kääntäjä kääntää ohjelman jo sen asennuksen yhteydessä, jonka myötä asennus kestää hieman pidempään ja ohjelma vie tallennustilaa vähän aiempaa enemmän. Vastapainoksi ART kuitenkin tarjoaa nopeammin käynnistyviä ohjelmia ja parempaa akun kestoa.

Android, 5.0 Lollipop

Kommentit (27)

Google on julkaissut tänään odotetusti uusia Nexus-laitteita ja Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmän. Jo ennakkoon yleisesti tiedettyjen Motorolan valmistaman Nexus 6 -puhelimen ja HTC:n valmistaman Nexus 9 -taulutietokoneen ohella Google julkaisi myös televisioon kytkettävän, Asuksen valmistaman Nexus Playerin.

Nexus 6 on varustettu alumiinirungolla, vesisuojatulla rakenteella sekä 5,96-tuumaisella, 2560x1440-resoluution näytöllä. Sen järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin 32-bittinen, neliytiminen Snapdragon 805. Järjestelmäpiirin Krait 450 -prosessoriytimet toimivat 2,7 gigahertsin ja Aderno 420 -grafiikkaohjain 600 megahertsin kellotaajuudella. Muistia Nexus 6:ssa on 3 Gt ja siitä tulee saataville 32 ja 64 Gt:n tallennustilalla varustetut versiot.

Puhelimen takakamera on tarkkuudeltaan 13 megapikseliä, se on varustettu valovoimaisella f2.0-aukolla sekä optisella kuvanvakaajalla. Sen etukameran tarkkuus on puolestaan tarkkuudeltaan 2,1 megapikseliä. Nexus 6:n akun kapasiteetiksi Google ilmoittaa 3220 mAh.

Nexus 9 on puolestaan varustettu 8,9-tuumaisella, 2048x1536-resoluution 4:3-näytöllä. Taulutietokone on maailman ensimmäinen 64-bittisellä, Denver-koodinimellisellä NVIDIA Tegra K1 -järjestelmäpiirillä varustettu laite. Järjestelmäpiirissä on kaksi NVIDIAn itse suunnittelemaa ARM-yhteensopivaa 64-bittistä prosessoriydintä ja 192 CUDA-ytimen Kepler-arkkitehtuuriin perustuva grafiikkaohjain. Muistia järjestelmäpiirin parina on 2 Gt ja tallennustilaa 16 (WiFi) tai 32 (Wifi & Wifi+LTE) Gt.

HTC on tuonut taulutietokoneisiin puhelimistaan tutut BoomSound-stereokaiuttimet. Laitteen reunat ovat metallia, mutta takakansi on pehmeän tuntuisella pinnoitteella varustettua muovia. Taulutietokoneessa on 8 megapikselin taka- ja 1,6 megapikselin etukamerat. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 6700 mAh. Nexus 9 tulee saataville mustana, valkoisena ja hiekan värisenä. Sen kumppaniksi tarjotaan erikseen ostettavaa, magneettikiinnikkeistä näppäimistöä joka toimii samalla seisontatukena ja näytön suojana.

Nexus Player on Googlen oma Android TV -laite. Sen sydämenä toimii Intelin 1,8 gigaherstin kellotaajuudella toimiva neliytiminen Atom-järjestelmäpiiri. Laitteessa on muistia yksi gigatavu ja tallennustilaa 8 Gt. Sen mukana tulee mikrofonilla varustettu, ääniohjausta tukeva kauko-ohjain. Lisäksi Google tuo myyntiin sille tarkoitetun peliohjaimen, joka pitää ostaa erikseen. Laite vaatii toimiakseen langattoman verkkoyhteyden.

Saksalaisten jälleenmyyjien Media Marktin ja Saturnin järjestelmistä vuotaneiden hintatietojen mukaan Nexus 6 tulee maksamaan 569 ja 649 euroa ja Nexus 9 399 (16 Gt WiFi), 489 (32 Gt WiFi) ja 569 euroa (32 Gt LTE). On kuitenkin mahdollista, että Google tulee myymään laitteita edullisemmilla hinnoilla omassa Play-kaupassaan.

Google, Nexus

Kommentit (24)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös