Taskumuro.com

Samsung on julkaissut jo liudan erilaisia älykelloja sekä Android- että Tizen -käyttöjärjestelmillä. Jälkimmäiseen käyttöjärjestelmään perustuvat älykellot ovat kuitenkin alkaneet kiristämään yhtiön suhteita Googleen. Samsungin kerrotaan julkaisseen Tizen-älykelloja osittain osoittaakseen Googlelle nimenomaan sen olevan Androidin menestyksen takana.

Googlen toimitusjohtajan, Larry Pagen, kerrotaan olevan vihoissaan, koska Samsung on hänen näkemyksensä mukaan panostanut Tizen-pohjaisiin älykelloihinsa selvästi enemmän kuin Android Wear -alustaan perustuvaan Gear Live -älykelloon. Page ja Samsungin johtajiin kuuluva Jay Y. Lee ovat raporttien mukaan käyneet asiasta keskusteluita erittäin jännittyneissä tunnelmissa. Google haluaa Samsungin lopettavan Android-ohjelmia muistuttavien ohjelmien tuottamisen muille alustoille ja panostavan tulevaisuudessa yhtä paljon Android Wear -älykelloihin kuin se panostaa Tizen-älykelloihin. Googlen hermostumisen uskotaan kielivän sen tarvitsevan Samsungia enemmän kuin Samsung tarvitsee sitä.

PhoneArena, Google upset with Samsung for favoring its Tizen powered watches?

Kommentit (4)

iPhone 6 akku

Applen tulevat iPhone-mallit ovat olleet suuren huhumyllyn keskellä jo pitkään, joten ei ole yllätys, että tällä kertaa kuvavuodon kohteena on vuorostaan iPhone 6:een tarkoitetuksi epäilty akku. iPhone-mallien akut ovat aina olleet kapasiteetiltaan kilpailijoita pienempiä ja jos ranskalaisen NowWhereElse-sivuston julkaisemaan kuvaan on uskominen, niin tulee tapahtumaan myös tulevan 4,7-tuumaisen iPhone 6:n kanssa. Kuvan yhteydessä kuitenkin painotetaan, että on mahdollista että laite on peräisin myös kiinalaisesta kopiopuhelimesta.

Ranskalaissivuston julkaisemassa kuvassa esiintyvä akku on valmistettu tässä kuussa kiinalaisen Huizhou Desay Batteryn toimesta. Kyseinen yritys on liitetty aiemmissa huhuissa yhdeksi Applen uusien puhelimien akkutoimittajista. Vain pari milliä paksun akun kapasiteetiksi on merkitty 1810 mAh (6,91 Wh), joka on noin viitisentoista prosenttia enemmän, kuin nykyisessä iPhonessa, mutta yleisesti varsin vähän 4,7-tuumaiselle älypuhelimelle. Vertailun vuoksi edeltäjämalli iPhone 5S:ssä litium-polymeeriakun kapasiteetti on 1560 mAh (5,92 Wh) ja 4,7-tuuman kokoluokan puhelimissa yleensä noin 2000 - 2500 mAh.

Kuluttajakyselyiden perusteella yksi odotetuimmista iPhone 6:n uudistuksista on juuri parantunut akunkesto. Apple on aiemmin onnistunut varsin hyvin ohjelmiston ja raudan optimoimisessa pienelle virrankulutukselle, mutta siitä huolimatta iPhonet ovat saaneet kritiikkiä juuri pienestä akusta johtuvasta heikohkosta toiminta-ajasta. Tekniikan kehittyessä Apple on kuitenkin onnistunut pitämään uuden mallin akunkeston aina vähintäänkin edeltäjän tasolla, joten se on vähintään odotettavissa myös iPhone 6:n tapauksessa. Kuitenkin jos akun koko on todellisuudessa 1810 mAh, ei odotettavissa voi olla merkittävää parannusta akunkestoon.

NowWhereElse, iPhone 6: Photos reveal its battery capacity (käännös)

BGR, This is the best iPhone 6 news we’ve heard so far

Kommentit (15)

Tim Cook Ipad

Taulutietokoneen hyödyllisyydestä työvälineenä on olemassa useita eriäviä mielipiteitä ja monien mielestä siitä ei ole millään perinteisen täysiverisen tietokoneen korvaajaksi. Wall Street Journalin haastattelun mukaan ainakin Applen toimitusjohtaja Tim Cook on puhtaasti käytännön tasolla eri mieltä, sillä mies väittää tekevänsä 80 % töistään juuri iPadin avulla. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Cook on kertonut tekevänsä suurimman osan töistään mobiililaitteilla. Cookin jutuissa on eittämättä markkinoinnillinen taka-ajatus, sillä Apple tekee kovasti töitä IBM:n kanssa saadakseen myytyä enemmän iPadeja yrityskäyttöön. Mikäpä olisikaan vakuuttavammalta kuulostava todiste laitteen toimivuudesta työkäytössä, kuin maailman arvokkaimman yrityksen toimitusjohtajan käyttötottumukset.

Cookin mukaan olisi loistavaa, jos yritysohjelmistot olisivat yhtä helppokäyttöisiä, kuin iPadin kuluttajasovellukset. Tämä tavoite mielessä Apple ja IBM pyrkivät kehittämään yrityssovelluksia, jotka yhdistävät Applen helposti lähestyttävän ulkoasun ja IBM:n tarjoamat monimutkaiset tietojen analysointipalvelut. Yritysten tavoitteena on luoda yli sata yhteistä sovellusta, joista ensimmäiset tulevat saataville jo tänä syksynä. Yksi ensimmäisistä sovelluksista on suunnattu lentäjien käyttöön tarvittavan polttoainemäärän tarkkaan arviointiin.

Käytännössä taulutietokoneiden hyödyllisyyttä tai hyödyttömyyttä työtehtävissä ei voi tietystikään yleistää, sillä laitteiden soveltuvuus riippuu täysin työnkuvasta. Raskasta kuvankäsittelyä tai 3D-mallinnusta tekevät eivät varmastikaan vaihda tehokkaita pöytäkoneitaan taulutietokoneeseen, mutta toisaalta monet liikkuvaa työtä tekevät ovat jo löytäneet tablettien hyödyt työssään. Alkavan viikonlopun kunniaksi kerro oheiseen kyselyyn vastaamalla oma kokemuksesi taulutietokoneen käyttämisestä työssä.

WSJ, IBM, Apple Want Consumer Apps Catered to Corporate

9to5MAc, Apple CEO Tim Cook says everyone should do 80 percent of their work on an iPad, just like him

Kommentit (29)

Safiirilasi iPhone

Tulevista uuden sukupolven iPhone-puhelimista on huhuttu jo pitkään löytyvän safiirista valmistettu näytön suojalasi, mutta Taipei Timesin julkaiseman uutisen mukaan sitä ei tullakaan välttämättä käyttämään kaikissa iPhone 6 -varianteissa. Tieto on peräisin rahoitus- ja markkinatutkimusyhtiö J.P. Morgan Securitiesiltä.

J.P. Morganin analyytikkojen (Narci Chang, J.J. Park ja Jay Kwon) mukaan Apple kykenee tuottamaan tänä vuonna vain noin 10 miljoonaa näytön safiirilasia, kun taasen iPhone 6 -puhelimia on arvioitu valmistettavan tänä vuonna jopa noin 70 miljoonaa kappaletta. Tästä syystä tutkimusyhtiön raportissa arvellaankin, että Apple tulee käyttämään safiirilasia aluksi vain kalliimman pään iPhoneissa, kuten esimerkiksi vain 128 gigatavun mallissa. Safiirilasit saattavat päätyä myös ainoastaan huhuttuun suurempaan 5,5-tuumaiseen iPhone 6 -malliin, jonka valmistusmäärien on arveltu rajoittuvan tänä vuonna noin 10 miljoonaan kappaleeseen.

Apple on panostanut teollisen safiirin valmistukseen ostamansa GT Advanced Technologies -yrityksen myötä ja pyrkinyt voimakkaasti tehostamaan ja edullistamaan sen tuotantoa. J.P. Morganin analyytikkojen mukaan älypuhelimen näytön kokoisen safiirilasin saannit valmistusprosessissa saattavat olla vielä tällä hetkellä vain noin 50 % luokkaa, joka nostaa safiirista valmistetun näyttölasin hinnan 40-45 dollarin tuntumaan. Safiirilasin saannin odotetaan kuitenkin paranevan merkittävästi ensi vuoden aikana, jolloin materiaalia on mahdollista käyttää jo huomattavasti suuremmassa määrässä eri tuotteita.

Safiirilasin paremmuudesta paljon käytettyyn Corningin Gorilla Glass -erikoislasiin nähden on kahta eri näkökantaa. Safiiri on kovempaa ja sietää hyvin naarmutusta, mutta toisaalta se on painavampaa, luontoa kuluttavampaa ja huomattavasti arvokkaampaa valmistaa sekä sen sanotaan kestävän heikommin iskuja, taivutusta ja olevan optisesti heikompi ratkaisu.

Taipei Times, Sapphire covers to be rare: JPMorgan

Kommentit (14)

Nokia X

Microsoft julkaisi eilen ikäviä uutisia 18 000 työpaikan leikkaamisesta maailmanlaajuisesti, josta osa kohdistui myös Suomeen Oulun tuotekehitysosaston sulkemisen muodossa. Samalla amerikkalaisyhtiö menetti lopullisesti kasvonsa monen suomalaisen silmissä, sillä vielä alkuvuodesta Microsoft uskotteli panostavansa vahvasti toimintoihinsa Suomessa. Yrityksen sisäiset muutokset kohdistuvat henkilöstön lisäksi rankasti myös mobiilipuolen laitevalikoimaan.

The Verge -sivusto on saanut käsiinsä Jo Harlown sisäisen muistion Microsoftin työntekijöille. Muistio paljastaa, että yritys aikoo tästä eteenpäin keskittyä Windows Phoneen ja lopettaa kehitystyön ja investoinnit Nokia X-, Asha- ja Series 40 -mallistoihin liittyen. Kyseisten laitemallistojen kerrotaan siirtyvän ”ylläpitotilaan” ja niiden palvelutuki tulee päättymään 18 kuukauden päästä. Tämän päätöksen myötä edellämainituille laitteille ei ole enää luvassa uusia ominaisuuksia tai päivityksiä. Microsoft ei kuitenkaan luovu kokonaan peruspuhelimien valmistuksesta, sillä edulliset S30-sarjan mallit jäävät edelleen mallistoon.

Vielä keväällä Microsoftin johtohenkilöt vakuuttelivat, että Android-pohjaisia Nokia X -malleja ei olla ajamassa alas. Nokia X -mallisto on ollut markkinoilla vasta tämän vuoden alusta ja sen tarkoituksena on ollut toimia ”astinkivenä” arvokkaampiin Windows Phone -laitteisiin yhteneväisten palveluominaisuuksien myötä. Nokia X -mallien sijaan Microsoft keskittyy tarjoamaan entistä edullisempia Lumia-malleja. Harlown mukaan nopeus on tärkeä tekijä siirryttäessä Nokia X:stä edullisiin Lumia-malleihin ja yritys tulee keskittymään enemmän myös edullisten Windows Phone -puhelimien markkinoille seuraavan vuoden aikana.

Harlown mukaan Microsoftin laiteyksikkö keskittää nyt tuotekehitysponnistuksensa seuraavien uusien Windows ja Windows Phone -versioiden yhteydessä julkaistaviin huippumalleihin. Lyhyemmällä aikavälillä yritys keskittyy tarjoamaan markkinoille Lumia 930- ja Lumia 1520 -malleja sekä muita pian julkaistavia high-end-puhelimia.

Lisäksi Microsoftilla on ajatuksena eriyttää Nokia MixRadio -musiikkipalvelu omaksi palvelukseen. Suunnitelmissa on MixRadion yhtiöittäminen ja kolmansilta osapuolilta on tullut voimakasta kiinnostusta palvelun suhteen. Edullisempien puhelinmallistojen tapaan myös MixRadio siirtyy ylläpitotilaan, kunnes Microsoft saa sen myytyä.

PÄIVITYS 18.7 klo 17:35: Tarkennuksena Microsoft ei ainakaan toistaiseksi lopeta edullisimpien S30-pohjaisten peruspuhelimien valmistusta. Asiasta kertoi Ylelle Microsoftin matkapuhelinyksikön markkinointijohtaja Tuula Rytilä. Rytilän mukaan ”peruspuhelimet ovat hyvin kannattavia ja niille riittää kysyntää”.

Microsoft News Center, Stephen Elop’s email to employees

The Verge, Microsoft is killing off Nokia’s feature phones in favor of Windows Phone

The Verge, Microsoft kills off its Nokia Android phones

Kommentit (28)

DP

Uutisoimme eilen Microsoftin aloittaneen Lumia Cyan -päivitysten jakamisen maailmanlaajuisesti WP8-pohjaisiin Lumia-puhelimiin. Samalla lopullisen Cyanin syöttäminen on alkanut myös Windows Phone 8.1 Preview for Developers -versiolla varustettuihin puhelimiin, joissa kaikki ei valitettavasti ole mennyt aivan nappiin. Käyttäjät ovat nimittäin raportoineet ongelmista ja laitteiden lukittumisista päivityksen myötä.

Useimmissa raportoiduissa tapauksissa Preview for Developers -laitteissa on ollut käytössä yritysominaisuuksiin liittyvä BitLocker-suojaus. Tarkkaa syytä ei ole vielä tiedossa, mutta Microsoft on ilmoittanut tutkivansa ongelmaa ja pysäyttäneensä päivitykset väliaikaisesti Preview for Developers -laitteille. Microsoftin mukaan jumiutuneet puhelimet saa palautettua toimintakuntoiseksi Nokia Software Recovery Tool -apusovelluksella.

Toistaiseksi Preview for Developers -käyttöjärjestelmällä varustettujen Lumia-puhelimien omistajien on suositeltavaa palauttaa laitteen tila tavalliseksi kuluttajamalliksi. Muutoksen saa tehtyä helposti Preview for Developers -sovelluksen kautta.

WPCentral, Microsoft: Windows Phone 8.1 Preview for Developer users should return to normal software before Lumia Cyan

Kommentit (8)

G3 Beat

LG on julkaissut tänä aamuna uuden G3 Beat -älypuhelimen, jonka tullaan tuntemaan Euroopan markkinoilla G3 S -nimellä. LG mainostaa Beatin olevan pienempi variantti G-sarjan lippulaivamallista, tarjoten G3:n ominaisuudet, toiminnot ja premium-käyttäjäkokemuksen pienemmässä koossa ja edullisemmassa hintaluokassa. Valitettavasti tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että monen muun valmistajan tapaan myös LG on jostain syystä päätynyt karsimaan rajusti laitteen teknisiä ominaisuuksia.

Alkuperäisen G3:n tapaan Beatissa käytetään Floating Arc -muotoilua ja metallipintaa imitoivaa takakuorta. Laitteen ulkomitat ovat 137,7 x 69,6 x 10,3 mm ja paino 134 grammaa. Näytön koko on tasan viisi tuumaa (HD IPS) ja sen tarkkuus on 720x1280 pikseliä (294 PPI). LG:n mukaan näytön koon suhde runkoon on 74,1 %. G3 Beatin sisällä järjestelmäpiirin virkaa hoitaa neliytiminen Snapdragon 400 -piiri (1,2 GHz), jonka suorituskyky on harmillisen kaukana alkuperäisen G3:n Snapdragon 801 -piiristä. RAM-muistiakin on vain yksi gigatavu ja sisäistä tallennustilaa kahdeksan gigatavua. Tallennustilaa on mahdollista laajentaa micro-SD-muistikortilla. Muita tärkeita teknisiä ominaisuuksia ovat LTE-tuki, NFC ja irrotettavissa oleva 2540 mAh akku.

G3 Beat

G3 Beatin pääkameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen kaverina on G3:sta tuttu laser-tarkennus. Etukameran tarkkuus on 1,3 megapikseliä. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 4.4.2 KitKat, joka on kuorrutettu useimmilla G3:sta tutuilla lisäominaisuuksilla. Niihin lukeutuvat mm. Knock Code -lukitys, Smart Notice -ilmoituspalvelu, älykäs Smart Keyboard sekä QuickMemo+.

LG G3 Beat tulee myyntiin huomenna Etelä-Koreassa ja tulevien viikkojen aikana myös Euroopan markkinoilla. Laitteen hinta- ja saatavuustiedot julkaistaan myöhemmin maakohtaisesti.

PÄIVITYS 18.7 klo 14:12:LG Germanyn julkaiseman tiedon mukaan LG G3 S:n suositushinta tulee olemaan 349 euroa. Myynti alkaa Saksassa elokuun puolivälissä.

LG:n lehdistötiedote

Kommentit (6)

MediaTek Antutu

Taiwanilainen MediaTek julkisti toissapäivänä uuden MT6795-järjestelmäpiirin mallistonsa kärkeen ja samalla esitteli helmikuussa julkaistun MT6595-piirin suorituskykyä AnTuTu-testituloksen muodossa. MT6595 on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri, joka käyttää ARM:in big.LITTLE-arkkitehtuuria. Käytännössä se tarkoittaa kahta neljän suoritinytimen ryhmää, joista toisessa käytetään Cortex-A17-ytimiä ja toisessa Cortex-A7-ytimiä. HMP-tuen (Heterogeneous Multi-Processing) ansiosta piiri kykenee käyttämään tarvittaessa kaikkia suoritinytimiä samanaikaisesti.

MediaTekin omissa testeissä MT6595-piirin kerrotaan saavuttaneen suositussa AnTuTu-testisovelluksessa hämmästyttävän korkeat 47 000 pistettä. Lukema kuulostaa poikkeuksellisen suurelta, etenkin kun kyseessä ei ole edes MediaTekin suorituskykyisin piirimalli. Valmistajan omiin testituloksiin kannattaa luonnollisesti aina suhtautua varauksella. Vertailun vuoksi Snapdragon 801 -piirillä varustettu Samsung GS5 saa AnTuTusta noin 36 000 pistettä.

MediaTek on ajanut testinsä referenssilaitteella, josta löytyy viiden tuuman QHD-näyttö sekä 20,7 megapikselin Sony Exmor RS -kuvasensori. MT6595-piiri itsessään sisältää PowerVR Series6 GPU:n, LTE Cat4 -mobiiliyhteydet sekä sisäänrakennetun H.265 Ultra HD -kodekin 4K2K-videomateriaalin tallentamiseen ja toistoon. Lisäksi piiri mahdollistaa 480 FPS Super Slow-Motion -videon tallentamisen 1080p-tarkkuudella.

PhoneArena, MediaTek’s new MT6595 octa-core processor scores as high as 47,000 on AnTuTu, has support for advanced features

PhoneArena, Here is the MT6595 smartphone reference design from MediaTek that scored 47,000 on AnTuTu

MediaTek, MT6595 Octa-core LTE platform

Kommentit (7)

Galaxy S5

Samsung on porskuttanut pitkään älypuhelinmarkkinoiden huipulla, mutta viimeisimpien raporttien mukaan voittokulku näyttäisi alkavan hyytyä. Samsungin huippumalli Galaxy S5:n myyntimäärien kerrotaan jääneen tavoitteista yltäen toukokuussa noin viiteen miljoonaan kappaleeseen. Se on vähemmän, kuin edeltäjämalli Galaxy S4:n tapauksessa vuotta aiemmin, jota myytiin noin seitsemän miljoonaa kappaletta. Lisäksi kahdeksan kuukautta vanhan iPhone 5s:n raportoidaan myyneen toukokuussa yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Myyntimäärät ovat peräisin markkinatutkimusyhtiö Counterpointilta.

Vielä keväällä Galaxy S5:n myynnin alkamisen jälkeen merkit kysynnästä olivat positiivisia ja joidenkin lähteiden mukaan myynnin alettua laitetta toimitettiin vajaassa kuukaudessa yli 10 miljoonaa kappaletta. Kaikki ei ole kuitenkaan mennyt yrityksen suunnitelmien mukaisesti ja analyytikkojen mukaan Galaxy S5 ei ole kyennyt tarjoamaan kuluttajille riittävästi lisäarvoa edullisempiin vaihtoehtoihin nähden.

Samsungin liikevoitto jäi ennustettua pienemmäksi huhti-kesäkuun ajanjaksolta. Lisäksi tulos heikkeni ensimmäiseen vuosineljännekseen nähden ja oli samalla alhaisin kahteen vuoteen. Samsung itse uskoo tilanteen parantuvan kolmannella neljänneksellä uusien älypuhelinmallien myötä (Galaxy Note 4 ja Galaxy F?). Counterpointin lukuja Samsung sen sijaan on kieltäytynyt kommentoimasta, mutta mainitsee vahvistavansa tuotteidensa kilpailukykyä lujittamalla premium-brändiään, lisäämällä malliston suorituskykyä sekä käyttämällä uusinta teknologiaa.

Älypuhelinmarkkinoiden kasvuvauhdin odotetaan hidastuvan tänä vuonna 21 %:iin viime vuoden 41 %:sta.

Reuters, Samsung battles on two fronts as Apple readies iPhone 6

Kommentit (5)

LG:n huippumallin G3:n miniversion nimeksi on varmistunut LG 3 S. Nimi varmistui, kun puhelimen käyttöohjeet vuotivat nettiin. Nimensä mukaisesti puhelin muistuttaa huomattavasti isoveljeään ja on varustettu esimerkiksi takakameran alapuolelle sijoitetuilla äänenvoimakkuus- ja lukitus-painikkeilla. Puhelimen julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä kuluvan vuosineljänneksen aikana.

LG3 S on varustettu 720x1280-resoluution 5-tuumaisella näytöllä ja huhujen mukaan siinä on neliytiminen 1,2 GHz Snapdragon 400 -järjestelmäpiiri. Muistia puhelimessa kerrotaan olevan kaksi gigatavua ja tallennustilaa kahdeksan gigatavua, jota voi laajentaa maksimissaan 64 gigatavun microSD-kortilla.

Puhelin tukee LTE 800 / 1800 / 2600 -taajuuksia, NFC:tä, WiFi 802.11 b/g/n -standardeja ja Bluetooth 4.0:aa sekä GPS- ja GLONASS-paikannusta. LG3 S on varustettu kahdella kameralla, joista takapuolen kamera on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä. Puhelimen akku on kapasiteetiltaan 2100 mAh.

Päivitys 17.7 klo 00:35:

LG G3 S on hyvin suurella todennäköisyydellä aiemmin uutisoimamme G3 Beatin nimi euroopan markkinoille. Mikäli näin on, pitäisi akun kapasiteetin 2540 mAh, ei 2100 mAh.

Päivitys 17.7 klo 01:28:

Venäläinen puhelinkauppa Svyaznoy on tuonut LG G3 S:n ennakkotilattavaksi sivuiltaan. Sivusto varmistaa samalla akun olevan kapasiteetiltaan 2540 mAh ja että muistia laitteessa on GSMArenan tiedoista poiketen vain yksi gigatavu.

Venäjän markkinoille tuleva malli ei tue LTE-taajuuksia, mutta on varustettu kahdella SIM-korttipaikalla. LG:llä on kuitenkin tapana tuoda eri puolille maailmaa hieman erilaisia malleja puhelimistaan, joten LTE-mallejakin tultaneen näkemään.

GSMArena, Update: LG G3 S (aka G3 mini) user manual and photos surface

GSMArena, LG G3 S (G3 Mini) gets official images from Russian retailer

Kommentit (8)

Lumia Cyan

Microsoft aloitti eilen Lumia Cyan -ohjelmistopäivityksen jakelun virallisesti maailmanlaajuisella mittakaavalla. Kesäkuun lopulla yritys tarjosi päivityksen ennakkoon Lumia 925 -puhelimelle Suomea ja paria muuta maata koskeneena pilottitestinä. Toisaalta monet intohimoisimmat Lumia-käyttäjät ovat varmasti nauttineet Windows Phone 8.1:n uudistuksista jo useamman kuukauden helposti asennettavissa olevan Developer Preview -kehittäjäversion avulla.

Lumia Cyan -päivitys sisältää uuden Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmäversion lisäksi myös joukon Nokian omia parannuksia. WP8.1:n tärkeimpiä uudistuksia ovat kolmisarakkeinen ja taustakuvin kustomoitava kotinäkymä, Action Center -ilmoitusvalikko, Word Flow -näppäimistö sekä uusi IE11-selain. Nokian omia parannuksia ovat mm. uudistukset Nokia Camera, Creative Studio- ja Storyteller-sovelluksiin sekä maailmanlaajuinen HERE Drive+ -navigointituki edullisempiin Lumia-malleihin. Lisäksi Lumia 1520 ja Icon saavat erityisiä kameraparannuksia (mm. RAW DNG -tuki, parannuksia videokuvan äänenlaatuun) sekä Screen Share -sisällönjakotoiminnon.

Suoraan puhelimeen jaettava (OTA) Lumia Cyan -päivitys vaatii puhelimesta 1,5 gigatavua vapaata tallennustilaa päivityksen ajaksi. Päivitys koostuu kahdesta osasta, joista ensimmäisen asentamisen jälkeen puhelin tarkistaa päivitykset automaattisesti uudelleen. Microsoftin mukaan päivityksen pitäisi kestää noin 15-30 minuuttia, mutta suosittelee silti varaamaan toimenpiteeseen jopa pari tuntia. Päivitykset tulevat saataville portautetusti, joten sen saatavuuden omaan puhelinmalliin voi tarkistaa Nokian tukisivustolta löytyvästä taulukosta. Tällä hetkellä Suomessa saatavilla pitäisi olla 625- ja 925-mallien päivitykset.

TaskuMuro teki jo toukokuussa katsauksen Windows Phone 8.1:n kehitysversioon. Käymme läpi tarkemmin tarkemmin Windows Phone 8.1:n ja Lumia Cyanin uudistuksia tämän kuun lopulla julkaistavassa artikkelissa.

Nokia, The Lumia Cyan update

Nokia, Software Update for Nokia Lumia with Windows Phone 8

Nokia, Lumia Software update availability in Europe

YouTube, Nokia Lumia: Software update

Nokia Ääni, Lumia Cyan -päivitys: uudenlainen Windows Phone -kokemus

Kommentit (7)

MT6795

Taiwanilainen MediaTek julkaisi eilen uuden lippulaivan järjestelmäpiirimallistoonsa. Uusi MT6795-piiri on kahdeksanytiminen ja 64-bittinen sekä sisältää integroidut LTE Cat4 -yhteysominaisuudet. Piirin prosessoriytimet toimivat jopa 2,2 GHz kellotaajuudella ja niitä kaikkia on mahdollista käyttää samanaikaisesti (True Octa-core). Yrityksen oma CorePilot-tekniikka huolehtii suoritinytimien työnjaosta sekä lämmöntuoton hallinntasta. Lisäksi piiri käyttää 933 MHz kellotaajuudella toimivaa kaksikanavaista LPDDR3-muistiväylää.

Piiri tukee lisäksi Japan Displayn 120 hertsin virkistystaajuudella toimivaa näyttötekniikkaa sekä 2560x1600 pikselin näyttötarkkuutta. Kamerapuolella mahdollista on taltioida 1080p-videokuvaa jopa 480 FPS päivitysnopeudella sekä taltioida ja toistaa 4K2K-videota matalan virrankulutuksen tilassa.

MediaTekin mukaan ensimmäiset MT6795-piirillä varustetut mobiililaitteet tulevat markkinoille kuluvan vuoden lopulla.

MediaTekin lehdistötiedote

Kommentit (7)

Japanin Amazon on vuotanut mitä ilmeisimmin virallisen päivämäärän Applen tulevan 4,7-tuumaisen iPhone 6:n julkaisulle. Sivuston mukaan puhelimen lukitsematon yhdysvaltoihin tarkoitettu versio 64 gigatavun tallenustilalla tulee myyntiin 30. syyskuuta.

Samalla paljastui myös puhelimen fyysiset mitat ja paino, jotka ovat 130 x 65 x 7 millimetriä ja 113 grammaa. Verrokiksi iPhone 5s:n mitat ovat 123,8 x 58,6 x 7,6 mm ja paino 112 g ja tuoreista 4,7-tuumaisista puhelimista LG G2 minin mitat ovat 129,6 x 66 x 9,8 mm ja paino 121 g.

64 gigatavun malli iPhone 6:sta on hinnoiteltu Japanin Amazonissa 139 999 jeniin eli reiluun 1043 euroon.

HardwareZone, Availability and dimension of Apple iPhone 6 leaked on Amazon Japan’s website

Kommentit (31)

Exynos Kirin

Viime aikoina mobiililaitevalmistajien vaihtoehtona on ollut käyttää laitteissaan pääasiassa Qualcommin ja MediaTekin järjestelmäpiirejä, mutta tilanne on parantumassa lähiaikoina, sillä taiwanilainen Digitimes-julkaisu raportoi Samsungin ja HiSiliconin olevan kiinnostuneita toimittamaan piirejä kasvavissa määrin myös muille valmistajille. Sekä Huawein omistaman HiSiliconin että Samsungin valikoimista löytyy nyt tai lähitulevaisuudessa kahdeksanytimisiä, 64-bittisiä ja LTE-ominaisuuksilla varustettuja piirimalleja, joilla ne kykenevät kilpailemaan täysiverisesti markkinajohtajien kanssa. Riskien minimoimiseksi ja tuotteiden erottuvuuden lisäämiseksi laitevalmistajille on eduksi käyttää tietyissä määrin eri valmistajien järjestelmäpiirejä tuotteissaan.

Korealaisjätti Samsung on käyttänyt omia Exynos-piirejään jo pitkään varsin laajasti omassa laitemallistossaan, mutta muiden suurten puhelinvalmistajien laitteissa niitä ei ole nähty. Samsungilta löytyy nykyään myös Exynos-pohjaisia referenssimalleja, joiden tarkoituksena on kilpailla Qualcommin QRD-referenssimallien sekä MediaTekin vastaavien ratkaisuiden kanssa. Samsungin oman malliston ulkopuolella Exynos-piirejä käytetään tai on käytetty mm. Meizun MX-sarjan puhelimissa, Origen 4 -kehitysalustassa, Lenovo K860 -puhelimessa sekä Hyundai T7 -taulutietokoneessa.

HiSiliconin emoyhtiö Huawei julkisti kahdeksanytimisen Kirin 920 -piirinsä hiljattain Honor 6 -puhelimen yhteydessä ja Digitimesin tietojen mukaan yritys aikoo myydä sitä myös muille valmistajille. Lisäksi HiSiliconin kerrotaan jo aloittaneen Kirin 910 -piirin toimitukset HP:lle Slate 8+ -taulutietokoneita varten. Suuntaus on hyvä niin nousevien piirivalmistajien kuin laitevalmistajienkin kannalta, sillä se tekee hyvää kilpailulle piirimarkkinoilla.

Digitimes, Samsung, HiSilicon looking to sell more handset solutions to other vendors, say sources

Kommentit

Sailfish Tahkalampi

Jolla julkaisi eilen illalla järjestyksessään kahdeksannen päivityksen Sailfish-mobiilikäyttöjärjestelmälleen. Uusin versio on nimeltään Tahkalampi ja sen versionumero on 1.0.8.19.

Ehkäpä tärkeimpänä uudistuksena päivityksen myötä kaikki Android-sovellukset eivät näy enää samassa cover-kortissa, vaan jokaiselle sovellukselle on oma korttinsa. Ominaisuus on vielä kokeiluvaiheessa, joten ongelmia saattaa esiintyä esimerkiksi samanaikaisten ääntä toistavien sovellusten tai pitkään päällä olleiden sovellusten kanssa.

Tärkeimpiin muutoksiin lukeutuu myös seuraavat parannukset: Nettisivujen pikalinkkejä voi nyt sijoittaa sovellusvalikkoon. Sähköpostitileille on mahdollista asettaa erillisiä synkronointiaikatauluja sekä määrittää lähettäjä- ja allekirjoitustiedot tilikohtaisesti. Selaimen kautta on nyt mahdollista lähettää useita tiedostoja ja suodattaa niitä valitessa tyypin mukaan. Jolla-kauppa osaa puolestaan täydentää automaattisesti käyttäjän syöttämiä hakusanoja. Kalenterissa toistuviin tapahtumiin voi nyt määrittää myös loppumisajankohdan eikä cover-kortti enää näytä jo päättyneitä tapahtumia. Mediatoistin tukee artistitietojen hakua.

Tahkalampi 1.0.8.19 -päivitys on ladattavissa suoraan puhelimeen WLAN- tai mobiiliverkkoyhteyden välityksellä. Jos puhelin ei tarjoa päivitystä automaattisesti, voi sen hakea asetusvalikon Sailfish OS -päivitykset alakohdan kautta. Päivityspaketin koko on noin 440 megatavua ja sen asennusajaksi ilmoitetaan noin 10 minuuttia. Sailfishin seuraava yhdeksäs päivitys on luvassa ennen kolmannen vuosineljänneksen loppua.

Jolla Together, [Release notes] Software version 1.0.8.19, Tahkalampi

Twitter, @JollaHQ. #SailfishOS summer release for #Jolla is shipping now!

Kommentit (5)

Lumia 520

Microsoftin Kevin Turner on paljastanut eilisessä Worldwide Partner Conference -tapahtuman keynote-puheessaan Lumia 520 -älypuhelimen ylittäneen jo 12 miljoonan aktivoidun laitteen rajapyykin. Lukuun sisältyy myös operaattorikohtaiset variantit, kuten T-Mobilen valikoimista löytyvä Lumia 521. Turner lisäsi, että Lumia 520 on samalla myös hintaluokkansa suosituin puhelinmalli koko maailmassa. Viime vuonna Lumia 520 kattoi yksinään noin 30 % kaikista myydyistä Windows Phone -puhelimista.

Viime vuoden helmikuussa julkaistun Lumia 520:n taru on hiljalleen päättymässä, sillä Microsoft valmistelee parhaillaan sen seuraajamalli Lumia 530:n julkaisua. 530:sta on liikkunut viime aikoina runsaasti huhuja ja se on saanut jo mm. USA:n telehallintoviranomaisen hyväksynnän. Lumia 520 on ollut äärimmäisen tärkeä laite Nokialle ja sen seuraajamalli perii kyseisen roolin itselleen. Microsoftilla on silti varmasti haluja kasvattaa Lumia-malliston suosiota myös hintahaitarin yläpäässä, jossa sen menestys on ollut tähän mennessä heikompaa.

TaskuMuro testasi Lumia 520:n lähes tasan vuosi sitten. Muropaketin hintavertailun mukaan 520 irtoaa edullisimmillaan 88 eurolla.

Windows Phone Central, Microsoft: Over 12 million activations for Lumia 520

TaskuMuro, Testissä Nokia Lumia 520

Hinta.fi, Haku: Nokia Lumia 520

Kommentit (9)

Martin Hajek concept

Kuva: Martin Hajek, iPhone 6 ’MacFan’ concept

KGI Securitiesin analyytikko Ming-Chi Kuo julkaisi viime sunnuntaina muistion, jossa käsitellään huhutun 5,5-tuumaisen iPhonen valmistukseen liittyviä ongelmia sekä niiden vaikutusta julkaisuajankohtaan. Kuo on tunnettu hyvistä tietolähteistään sekä paikkaansa pitäneistä Apple-ennakkopaljastuksista.

Kuon muistion mukaan Applen molemmat tulevat iPhone-mallit kärsivät parhaillaan tuotanto-ongelmista, jotka saattavat vaikuttaa suuremman 5,5-tuumaisen version julkaisuajankohtaan. Kuon mukaan 4,7-tuumaisen version syyskuulle huhuttu julkaisu ei pitäisi olla vaarassa, mutta 5,5-tuumaisen mallin julkaisu saattaa venyä varovaisen arvion mukaan jopa vuoden 2015 puolelle.

Kuon saamien tietojen mukaan Applen molemmat uudet iPhone-mallit kärsivät parhaillaan tuotanto-ongelmista näytön in-cell-kosketusteknologiaan sekä metallikuorien värin epätasaisuuteen liittyen. Ongelmien kerrotaan olevan vakavampia suuremman 5,5-tuumaisen mallin kohdalla. Lisäksi Kuo arvelee, että 5,5-tuumaisen näytön safiirilasilla tulee olemaan ongelmia pudotustestien läpäisemisessä.

Apple Insider, Analyst Ming-Chi Kuo: Apple’s 5.5-inch ’iPhone 6’ faces production issues, launch may be pushed to 2015

Kommentit (5)

Samsung on tehnyt patenttihakemuksen Etelä-Koreassa liittyen kynän liikkeentunnistukseen puhelimen tai taulutietokoneen yhteydessä. Patentin uskotaan tulevan käyttöön ensimmäisenä Galaxy Note -sarjan puhelimissa, joskin jää vielä nähtäväksi ehtiikö ominaisuus jo Galaxy Note 4:ään.

Patentissa kuvataan miten erityiset ultraäänisensorit voisivat korvata täysin kynien kanssa normaalisti käytettävän digitoijan. Digitoijan eliminointi voisi ohentaa laitteita parhaimmillaan jopa millimetrin. Patentin mukaan kukin sensoreista kykenee tulkitsemaan liikettä kahdessa ulottuvuudessa, mutta neljän sensorin yhteistoiminnalla saataisiin kuva myös kolmannen ulottuvuuden liikkeistä. Täysin uusi Samsungin patenttihakemuksessa esiintyvä ominaisuus ei ole, sillä Qualcomm on esitellyt vastaavaa ominaisuutta MDP-taulutietokoneessaan (Mobile EDevelopment Platform).

GSMArena, Samsung files for a patent on a new Galaxy Note feature

Kommentit (8)

TaskuMuro tarjoilee kaikille mielenkiintoista hellepäivän luettavaa uunituoreen artikkelin muodossa, jonka aiheena on kiinalaisen OnePlus-yhtiön One-älypuhelin. Koko kevään ja kesän aikana kiivasta mediahuomiota osakseen saanut OnePlus haastaa perinteikkäät matkapuhelinvalmistajat yhdistämällä edullisen hinnan ja lippulaivatasoisen raudan. Täysin positiivista julkisuus ei ole pelkästään ollut, sillä OnePlus on kärsinyt toimitusongelmista ja saanut kritiikkiä kutsuihin perustuvasta myyntikonseptistaan. Onneksemme saimme laitteen testiin TabletShop.fi-verkkokaupalta ja pääsimme näin tutustumaan puhelimeen varhaisessa vaiheessa.

OnePlus Onea käsittelevässä testissämme paneudumme uutuuden rakenteeseen, tekniikkaan, CyanogenMod 11S -käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin ja kameran kuvanlaatuun. Mukana on totta kai myös suorituskykymittaukset sekä yleisiä käyttökokemuksia puhelimesta.

TaskuMuro, Testissä OnePlus One

Kommentit

Huawei Emotion UI 3.0

Huawei esitteli vasta hiljattain Ascend P7 -puhelimensa yhteydessä Emotion UI -käyttöliittymänsä uusimman 2.3-version, mutta tuoreen kuvavuodon perusteella kiinalaisyritys valmistelee parhaillaan jo seuraavaa 3.0-versiota. Tuleva kolmosversio on kuvien perusteella nykymuodin mukaisesti visuaalisesti entistä hillitympi ja yksiulotteisempi. Myös ikoneita on yksinkertaistettu ja värimaailmassa on käytetty enemmän pastellisävyjä. Lisäksi Androidin navigointipainikkeista keskimmäinen (koti) on muutettu ympyräksi. Toistaiseksi on epäselvää, tullaanko Emotion UI 3.0 julkaisemaan jonkin uutuuspuhelimen yhteydessä vaiko yksinkertaisesti ohjelmistopäivityksen muodossa.

TaskuMuron nimettömänä pysyttelevästä lähteestään saamien tiedonmurusten mukaan myös Huawein Suomen R&D-yksikkö on parhaillaan mukana Emotion UI 3.0:n kehitystyössä. Huawein sisäisistä asioista perillä olevan lähteen arvion mukaan uudella käyttöliittymäversiolla varustettuja laitteita tullaan näkemään mahdollisesti vasta ensi vuoden alkupuolella.

PhoneArena, Huawei’s Emotion 3.0 UI gets leaked; flatter look taken from iOS 7

Kommentit (2)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös