Taskumuro.com

Testissä Google Nexus 9

25.2.2015
Pekko

Google julkaisi lokakuussa 2014 Android-käyttöjärjestelmästään uuden 5.0- eli Lollipop-version ja samassa yhteydessä esiteltiin kaksi uutta laitetta: Nexus 9 -taulutietokone sekä Nexus 6 -puhelin. Tämä artikkeli käsittelee Nexus 9:ää ja erillinen Nexus 6 -artikkeli julkaistaan TaskuMurossa myöhemmin.

Lue lisää | Kommentit

Huawei on tullut viime vuosina Suomessa tunnetuksi erityisesti edullisesti hinnoitelluista älypuhelimistaan, mutta markkinoiden kärkisijoille kivunnut kiinalaismerkki on yhä kasvavissa määrin pyrkinyt profiloimaan itseään myös premium-puhelimien valmistajana. Huawei ei myöskään ole jäänyt lepäämään laakereilla alati kasvussa olevien ”phablet”-markkinoiden suhteen, sillä ensimmäisen kyseiseen kokoluokkaan sijoittuvan Ascend Mate -mallinsa yritys julkaisi jo vuoden 2013 alussa ja nyt mallistosta löytyy samanaikaisesti jo kaksi 5,5-6 tuuman näytöllä varustettua mallia.

Lue lisää | Kommentit

Kolme suomalaistaustaista yritystä esitteli viime vuoden lopulla oman taulutietokoneen, jonka hinta tulee sijoittumaan parin sadan euron tuntumaan. Nokian ja Eve Techin laitteiden myynti on jo osittain aloitettu ja joukkorahoituskampanjan kautta lanseeratun Jollan laitteen toimitusten on puolestaan arvioitu alkavan toukokuussa. Kaikkien esiteltyjen laitteiden sisältä löytyy kuitenkin eri käyttöjärjestelmä: Nokia N1 pohjautuu Androidiin, Eve Tech T1 Windowsiin ja Jollan taulutietokone taas yrityksen omaan Sailfish-käyttöjärjestelmään.

Lue lisää | Kommentit

Huawei on viime vuosina raivannut itselleen tilaa Suomen markkinoilta hitaasti mutta päättäväisesti samalla kun se maailmanlaajuisilla markkinoilla on noussut jo kärkikolmikon tuntumaan. Lokakuun lopulla Huawei lanseerasi Euroopan markkinoille Honor-brändin, joka on suunnattu erityisesti ”diginatiiveille” online-palveluiden suurkuluttajille. Ajatuksena on karsia pois näyttävät mainoskampanjat sekä laajat jakelukanavat ja tarjota puhelin suoraan kuluttajalle nettikaupan kautta C2B-mallin (Consumer-to-business) mukaan. Näin saadaan säästettyä kuluja ja siirrettyä ne suoraan pois tuotteen hinnasta. Honor-brändissä painotetaan myös käyttäjälähtöisyyteen, jossa parannuksia tehdään käyttäjäpalautteen pohjalta.

Lue lisää | Kommentit

Asus esitteli kesäkuussa Taiwanissa järjestetyillä Computex-messuilla liudan uusia taulutietokoneita. Yksi messuilla tuolloin esitellyistä laitteista oli uuden sukupolven 8-tuumainen MeMO Pad 8 -malli (kuvassa oikealla). Syyskuussa IFA-messuilla Saksassa yritys jatkoi edelleen MeMO Pad -tuoteperheen uudistamista esittelemällä uuden 7-tuumaisen MeMO Pad 7 -mallin (kuvassa vasemmalla), joka on saanut ulkomuotoonsa inspiraatiota muotimaailmasta - tarkemmin ottaen huippusuunnittelijoiden käsilaukkujen muotoilusta.

Lue lisää | Kommentit

Toisin kuin markkinajohtaja Samsungilla tai Applella, Lumia-malliston suosituin malli on löytynyt hintahaitarin alapäästä. Helmikuussa 2013 julkaistu Lumia 520 onkin kaikkien aikojen myydyin Lumia-malli pitkälti yli 10 miljoonalla kappaleella ja se kattoi viime vuonna noin kolmanneksen kaikkien Windows Phone -puhelimien myynnistä. Yksi Lumia 520:n tärkeimmistä vahvuuksista on ollut juuri siinä, että Microsoft on onnistunut tekemään mobiilikäyttöjärjestelmästään sujuvasti toimivan myös edullisissa laitteissa.

Lumia 520:n menestys huomioiden heinäkuun lopulla julkaistu uusi Lumia 530 -malli astui erittäin isoihin saappaisiin. Samalla markkinatilanne on kiristynyt entisestään vuoden 2013 alkuun verrattuna ja Lumia 530 joutuu vastaamaan edeltäjäänsä kovempiin hintapaineisiin. Suomessa Lumia 530:n myynti alkoi 11. syyskuuta 89 euron suositushintaan. Vertailun vuoksi Lumia 520:n suositushinta oli tullessaan 190 euroa.

Microsoft pönkitti Lumia-mallistonsa alapäätä entisestään marraskuun alussa julkaisemalla uuden 535-mallin, jolle ei löydy edeltäjää. Pienestä nimeämiserosta huolimatta Lumia 535 poikkeaa varsin radikaalisti 530-mallista. Kyseessä on Microsoftin edullinen vaihtoehto suurempaan viiden tuuman kokoluokkaan ja 535 sopisikin monilta osin Lumia 625 -mallin jalanjälkiin. Lumia 535:n myynti alkoi Suomessa 18. joulukuuta 119 euron suositushintaan. Samalla kyseessä on ensimmäinen Lumia-malli, jossa Nokia-brändäys on vaihdettu Microsoftiksi.

Lue lisää | Kommentit

Samsungin älypuhelinmalliston kärki on jo kolmen vuoden ajan päivittynyt vuosittain kahdessa syklissä. Kevään alkajaisiksi markkinoille on saapunut Galaxy S -malliston uusi vesa ja syyskuun taitteessa IFA-messujen yhteydessä yritys on ottanut tavaksi julkistaa uuden sukupolven phablet-kokoluokan Galaxy Note -mallistoonsa. Tänä vuonna odotukset Galaxy Note 4:n suhteen olivat poikkeuksellisen korkealla, sillä alkuvuodesta julkaistu Galaxy S5 oli osoittautunut suuriin ennakko-odotuksiin nähden pieneksi pettymykseksi. Uuden Noten tehtävänä oli siis ei sen enempää tai vähempää kuin markkinajohtajan ylpeyden palauttaminen. Lisäksi sen reviirille on astunut uusi vakavasti otettava haastaja, kun Apple päätti viimein osallistua suurikokoisten puhelimien markkinoille iPhone 6 Plussan avulla.

Lue lisää | Kommentit

Microsoft esitteli uudet keskihintaluokan puhelimensa syyskuun alussa Berliinissä järjestettyjen IFA-messujen yhteydessä. Päivänvalon näkivät Lumia 730-, 735- ja 830-mallit, joista kaksi ensimmäistä ovat saman puhelimen kaksi eri varianttia. 730-sarjan malleja Microsoft mainostaa selfie-puhelimina. Suomen markkinoilla Lumia 735 korvaa vuoden 2013 alussa esitellyn Lumia 720 -mallin. Kahdella SIM-korttipaikalla varustettu Lumia 730 -malli ei ainakaan toistaiseksi ole tulossa Suomen markkinoille. Uusien Lumia-mallien yhteydessä Microsoft esitteli myös Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän Update 1 -päivityksen sekä Lumia Denim -päivityspaketin.

Lue lisää | Kommentit (12)

Microsoft esitteli uudet keskihintaluokan puhelimensa syyskuun alussa Berliinissä järjestettyjen IFA-messujen yhteydessä. Päivänvalon näkivät Lumia 730-, 735- ja 830-mallit, joista kaksi ensimmäistä ovat saman puhelimen kaksi eri varianttia. Lumia 830 -mallia Microsoft mainostaa edullisesti hinnoiteltuna lippulaivapuhelimena ja Suomen markkinoilla se korvaa lähes kaksi vuotta sitten markkinoille tulleen Lumia 820 -mallin. Uusien Lumia-mallien yhteydessä Microsoft esitteli myös Windows Phone 8.1 -käyttöjärjestelmän Update 1 -päivityksen sekä Lumia Denim -päivityspaketin.

Lue lisää | Kommentit (12)

Samsung on jo vuosia saanut kritiikkiä älypuhelimiensa - ja erityisesti huippumallien - muovisesta rakenteesta. Eikä täysin syyttä. Viime vuoden lopulla Samsungin huhuttiin valmistelevan metallirakenteisen puhelimen tuomista markkinoille ja malttamattomimmat odottivat sellaisen löytyvän jo Galaxy S5 -mallista. Muovirakenteinen GS5 saapui ja huomio kiinnittyi kesän korvilla huhumyllyyn liittyneeseen Galaxy F -malliin, jonka sanottiin olevan Samsungin tuleva premium-huippumalli.

Huhut osoittautuivat kuitenkin vääriksi ja lopulta Samsung esitteli elokuun puolivälissä uuden Galaxy Alpha -mallin. Se oli metallirunkoinen ja ainoastaan 6,7 mm paksu. Vaikka Alpha lanseerattiin huippumallin statuksella, olivat sen tekniset ominaisuudet monelle metallirunkoista GS5-versiota odottaneelle melkoinen pettymys. Samsung suuntasikin ensimmäisen metallirunkoisen Galaxy-puhelimensa tyylikästä muotoilua ja premium-materiaaleja arvostaville kuluttajille teknologianörttien sijaan.

Poikkeuksellisen merkittävän mallin Galaxy Alphasta tekee se, että se on ensimmäinen puhelin, joka käyttää Samsungin uutta alumiinirakennetta Galaxy-mallistossa. Vaikka toteutustapa ja muotokieli on uutta, ei Samsung kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa tekemisissä alumiinin kanssa. Toisin kuin moni saattaa virheellisesti luulla, Galaxy Alpha ei suinkaan ole Samsungin ensimmäinen metallirakenteinen älypuhelin, sillä muutaman vuoden takaa löytyy mm. kolme alumiinikuorista Wave-mallia Bada-käyttöjärjestelmällä sekä Windows Phone -pohjainen Omnia 7 -malli. Lisäksi Samsungin mallistosta on aiemminkin löytynyt useita alumiinirakenteisia matkapuhelimia, kuten liukuläppämallinen SGH-D900 vuodelta 2006.

Lue lisää | Kommentit (9)

Japanilainen elektroniikkajätti Sony käy tiukkaa kamppailua elintilasta vahvasti kilpailluilla älypuhelinmarkkinoilla ja vaikka yrityksen tuotteiden saatavuus on parantunut Suomen markkinoilla viimeisen parin vuoden aikana, on sillä kova työ säilyttää paikkansa auringossa. Yritys antoikin syyskuussa varoituksen kuluvan tilikauden jättitappioista ja ilmoitti samalla keskittyvänsä lähitulevaisuudessa ainoastaan high-end-malleihin. Älypuhelinmallistonsa lippulaivojen kanssa Sonyllä on viime aikoina ollut tapana julkaista uusi malli kahdesti vuodessa ja pitää muutokset mallisukupolvien välillä maltillisina.

Lue lisää | Kommentit (15)

Kaikki tärkeimmät vuoden 2014 alkupuolella julkaistut lippulaivaälypuhelimet saapuivat Suomessa kauppoihin viimeistään kesän myötä ja osa valmistajista valmistelee niistä jo paranneltuja versioita joulumarkkinoiden varalle. Loppukesästä TaskuMuron toimituksessa oli hieman aikaa hengähtää uusien älypuhelimien testauksesta, joten päätimme ottaa tarkastelun alle alkuvuoden aikana julkaistujen high-end-älypuhelimien kameroiden kuvanlaadun. Kamera on yksi viime vuosina nopeimmin kehittyneistä älypuhelimien ominaisuuksista ja monilla käyttäjillä älypuhelin onkin jo korvannut perinteisen taskukameran kokonaan.

Lue lisää | Kommentit (41)

Samsung julkaisi uudet Galaxy Tab S -taulutietokoneensa kesäkuun 12. päivä New Yorkissa järjestetyssä Galaxy Premiere 2014 -tapahtumassa, jota myös TaskuMuron toimitus oli seuraamassa paikan päällä. Saimme luonnollisesti ensituntumat laitteista heti julkaisun yhteydessä, mutta varsinaiset testikappaleet saimme käsiimme heinäkuun loppupuolella. Galaxy Tab S -mallien myötä Samsungin taulutietokonemallisto on varsin laaja - jopa joidenkin mielestä sekavan puoleinen. Markkinoilta löytyy tällä hetkellä edullisemman pään Galaxy Tab 3 ja 4 -malleja, kynällä varustettuja Galaxy Note ja Note Pro -malleja, alkuvuodesta julkaistuja Galaxy Tab Pro -malleja sekä tässä artikkelissa käsiteltäviä Galaxy Tab S -malleja. Nykyisestä tarjonnasta löytyy ensisilmäyksellä päällekkäisyyksiä, joten koetamme ottaa selvää, mitä uudet Tab S -mallit tarjoavat Samsungin mallistoon.

Lue lisää | Kommentit (13)

Microsoft käynnisti mobiilikäyttöjärjestelmänsä tarinan kokonaan uudelleen lokakuussa 2010 julkaistessaan ensimmäisen version (epäloogistesti numerolla seitsemän) Windows Phone -käyttöjärjestelmästä. Lokakuussa 2012 julkaistu Windows Phone 8 pisti erityisesti sisäisesti kaiken uusiksi, sillä Microsoft korvasi vanhan Windows CE -pohjaisen kernelin työpöytäpuolelta tutulla Windows NT -pohjaisella arkkitehtuurilla. Ennen seuraavan version julkaisua WP8 ehti olla markkinoilla puolisentoista vuotta ja Microsoft piti sen tuoreutta yllä kolmen uudistuksia sisältäneen GDR-päivityksen (General Distribution Release) voimin.

Windows Phonen uusi 8.1 -päivitys esiteltiin Build 2014 -tapahtumassa huhtikuun alussa yhdessä kahden uuden Lumia-mallin (630 ja 930) kanssa. Vaikka Microsoft päätti korottaa aiemmin Blue-koodinimellä tunnetun päivityksen versionumeroa vain kymmenyksellä, on kyseessä ehkäpä tärkein ominaisuuspäivitys Windows Phonen historiassa. Ehkäpä ainoa todellinen syy 8.1-versionumeroon tuleekin työpöytäpuolelta Windows 8.1:stä, sillä muutoin numero olisi hyvinkin sopinut olemaan vaikkapa 8.5.

Lue lisää | Kommentit (21)

Nokia julkaisi viime kesänä markkinoille tulleelle Lumia 925 -puhelimelleen seuraajan huhtikuun alussa Microsoftin Build 2014 -kehittäjätapahtumassa ja sen nimeksi tuli odotetusti Lumia 930. Nimen ohella myöskään rautatason ominaisuudet eivät tarjonneet kovin suuria yllätyksiä, sillä yritys oli jo helmikuun puolivälissä julkaissut käytännössä saman puhelimen Icon-mallinimellä yhdysvaltalaisen Verizon-operaattorin mallistoon. Lumia-malliston lippulaivat eivät ole missään vaiheessa nauttineet myyntimäärien suhteen erityisen kovaa suosiota, joten 930 lähtee tavoittelemaan parannusta sen suhteen. Microsoftille varmasti kelpaisi ”tulituki” Windows Phone -käyttöjärjestelmän suosion kasvattamiseen edullisimpien Lumia-mallien ohella myös malliston kalliimmasta päästä.

Lue lisää | Kommentit (22)

Testissä LG G3 D855

24.7.2014
Juha

LG esitteli G3-huippumallinsa Lontoossa toukokuun lopulla ja TaskuMuro kävi hakemassa siitä ensituntumat kesäkuun alussa Tukholmassa. G3 on tasaisessa nousussa olevalle LG:lle tärkeä tuote, sillä onnistuneen G2-edeltäjämallin jälkeen sillä on erinomainen mahdollisuus laittaa Samsung Galaxy S5 entistäkin ahtaammalle. LG:n tavoitteena onkin myydä G3:a yli 10 miljoonaa kappaletta sen elinkaaren aikana. Edeltäjämalli G2 vakuutti TaskuMuron toimituksen viime syksynä toimituksen suositusten arvoisesti, joten odotukset G3:n saapuessa testiin olivat korkealla.

Lue lisää | Kommentit (35)

Kiinalainen Huawei kuuluu nykyisellään tukevasti maailman TOP5-älypuhelinvalmistajien joukkoon, sillä viime vuonna se sijoittui maailman kolmanneksi suurimmaksi älypuhelinvalmistajaksi noin 52 miljoonalla toimitetulla laitteella. Suomen poikkeuksellisissa markkinaolosuhteissa se ei kuitenkaan ole muutaman vuoden yrittämisestä huolimatta onnistunut vielä tekemään kunnollista läpimurtoa kuluttajien sydämiin, vaikka yrityksen puhelimet ovatkin menestyneet kohtalaisen hyvin Aasian lisäksi myös läntisen Euroopan markkinoilla.

Viimeksi lähes tasan vuosi sitten TaskuMurossa tutustuttiin Huawein Ascend P6 -malliin, jonka suhteen Huaweilla oli kovat odotukset. P6 on jäänyt kuluneen vuoden aikana alle puoleen valmistajan 10 miljoonan laitteen myyntitavoitteesta, joten yrityksen odotukset seuraajamallin suhteen ovat varmasti korkealla. Sen manttelinperijäksi julkaistiin toukokuun alussa Pariisissa pidetyssä tilaisuudessa loogisesti nimetty Ascend P7, jonka suhteen yritys ei ole lähtenyt ottamaan suurempia irtiottoja.

Lue lisää | Kommentit (4)

Vanhemmat jutut arkistosta.

Takaisin ylös