Taskumuro.com

Ensituntumat: Nokia Lumia 920 ja 820

6.9.2012

Vierailimme keskiviikkona 5. syyskuuta Nokian Helsingissä järjestämässä tilaisuudessa, jossa seurattiin suoraa webcast-lähetystä New Yorkissa järjestetystä lehdistötilaisuudesta. Nokia ja Microsoft esittelivät tilaisuudessa kaksi ensimmäistä Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää käyttävää Lumia-puhelinta, jotka ovat mallinimiltään 920 ja 820.

Webcast-lähetyksen jälkeen suomalaisen lehdistön edustajilla oli mahdollisuus päästä pikaisesti kokeilemaan uusia Lumia 920- ja 820-puhelimia ja niiden lisävarusteita sekä Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää.

 

Lumia 920

Lumia 920 on varustettu 4,5-tuumaisella näytöllä ja puhelin on iso, mutta ei aivan yhtä valtava kuin esimerkiksi Samsungin 4,8-tuumaisella näytöllä varustettu Galaxy S III. Muotoilu tuntuu kädessä heti tutulta Nokialta. Uutuudenviehätystä Lumia 920 ei kuitenkaan muotoilullaan enää onnistu tarjoamaan, jos on aikaisemmin käsitellyt N9- tai Lumia 800- ja 900-malleja. Näyttöä suojaa Lumia 800:sta tuttu kaareva lasi, josta sormi liukuu lähes saumattomasti polykarbonaattirungon reunaan. Yhtä kättä käytettäessä koko näytön alaa ei pysty operoimaan peukalolla. Tapahtumassa oli esillä Lumia 920:sta valkoinen, keltainen ja punainen värivaihtoehto, joiden kuorten pinta oli kiiltävä, ei mattapintainen.

Nokia on ottanut opiksi Lumia 900:n kuoren kromatuista osista, jotka naarmuuntuivat erittäin helposti. Lumia 920:ssa runkoon upotetut osat, kuten kameran ympärillä oleva kehys ja kyljen napit on valmistettu naarmuuntumattomasta keraamisesta materiaalista, tarkemmin ottaen zirkoniumista. Laitteen kyljessä on äänenvoimakkuuden säätönapit, näytön herätysnappi, joka toimii myös virtanappina ja kameranäppäin, joka avaa kamerasovelluksen ja toimii laukaisimena.

Ylhäällä päädyssä on keskellä 3,5 mm:n kuulokeliitin ja sen vieressä Micro SIM -korttipaikka, jonka avausmekanismi on sama kuin Lumia 900 -mallissa eli terävällä kärjellä esiin saadaan erillinen kelkka Micro SIM -kortille.

Alhaalla päädyssä on laidoissa kaksi pientä ruuvia, kaiutin ja mikrofoni pienten reikien takana sekä keskellä Micro-USB-liitin latausta ja tiedonsiirtoa varten. Lumia 920 ei tue 808 PureViewistä tuttua Rich Recording -ominaisuutta, mutta ominaisuuslistauksessa on High Volume Capture -ominaisuus yksikanavaisena, josta ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Lumia 920:n 4,5-tuumainen näyttö on saanut markkinointinimeksi PureMotion HD+. Kyseessä on 1280x768-resoluutiota tukeva IPS-LCD-näyttö ja käytössä on yhteistyössä Synapticsin kanssa kehitetty kapasitiivinen ClearPad Series 3 -tunnistusteknologia. Super Sensitive Touchiksi nimetty teknologia mahdollistaa näytön käyttämisen esimerkiksi hanskoilla ja kynnellä.

Kun Lumia 920 ja Lumia 820, jossa on 4,3-tuumainen AMOLED-näyttö, asetettiin rinnakkain, voitiin helposti todeta, että Lumia 820:n näyttö on selvästi kirkkaampi ja musta oli mustaa. Molemmista laitteista tarkistettiin, että näytön kirkkaus oli säädetty maksimiarvoon.

Lumia 920:ssa on Carl Zeissin optiikalla varustettu 8,7 megapikselin kamera, jota markkinoidaan PureView-tekniikalla. Sen vieressä on kaksois-LED-salama. Valitettavasti Lumia 920:n kamerassa ei kuitenkaan ole käytössä sama kameramoduuli kuin helmikuussa julkaistussa Nokia 808 PureViewissä. Kuvanlaadussa Nokia 920:n kamera häviää todennäköisesti Nokia 808 PureViewille muissa tilanteissa, paitsi pimeissä ja hämärissä olosuhteissa.

Lumia 920:n PureView-kameran teknisenä perustana ovat uusimman sukupolven BSI-kuvakenno (Back-Side Illuminated), valovoimainen Carl Zeiss -optiikka, kehittynyt optinen kuvanvakain (OIS), uuden sukupolven LED-salama sekä Nokian kuvanparannusalgoritmit. Tarkemmat yksityiskohdat Lumia 920:n PureView-tekniikasta käsitellään TaskuMuron erillisessä uutisessa.

Pääsimme tutustumaan Lumia 920:n kamerasovellukseen, mutta emme valitettavasti saaneet mukaan kameralla otettuja esimerkkikuvia tai -videoita.

Nokian edustaja esitteli Lumia 920:n näytöllä hämärässä otettuja mainoskuvia, joissa pitkällä valotusajalla oli saatu henkilö ja tausta hyvin esiin (yllä). Vertailukohtana näytettiin kilpailijan kamerapuhelimella otettuja kuvia, jotka olivat pimeitä ja tummia eikä niistä erottanut kunnolla kuvattua henkilöä tai taustaa (alla).

Lumia 920:n kuvausominaisuuksista löytyy muun muassa Nokian Smart Shoot -kamerasovellus, joka osaa poistaa kuvasta ei-halutut henkilöt ja objektit sekä ottaa kohteesta sarjan kuvia, joiden joukosta voidaan valita parhaiten onnistunut otos. Smart Shoot perustuu Nokian kesällä ostaman Scaladon kehittämiin tekniikoihin. Esimerkiksi ei-halutut objektit poistetaan ottamalla usean kuvan sarja, analysoidaan kuvissa tapahtunut mahdollinen liikehdintä ja prosessoidaan ei-halutut objektit pois yhdistämällä useista kuvista haluttu lopputulos.

Kamerasovelluksen asetuksista löytyy neljä valintaa, jotka ovat kuvaustila, ISO-herkkyys, valkotasapaino ja kuvasuhde.

Valmiita kuvaustiloja ovat lähikuvaus, yökuvaus, yökuvaus henkilöstä, urheilu ja vastavalo.

ISO- eli valoherkkyyttä voidaan säätää asteikolla 100-800 eli tarjolla ovat keskinopeat herkkyydet.

Valkotasapainoa voidaan säätää valmiiden kuvausympäristöä vastaavien profiilien mukaan, jotka ovat pilvinen ja aurinkoinen keli, loisteputkivalaistus ja hehkulamppu.

Kuvasuhteeksi on valittavissa 16:9 ja 4:3.

 

Lumia 820

Lumia 820:n 4,3-tuumaisen AMOLED-näytön pinta on tasainen ja muotoilultaan Lumia 820 on hyvin yksinkertainen. Laitteen kaikki reunat ja kulmat on pyöristetty. Irrotettava takakuori on valmistettu samasta polykarbonaatista kuin Lumia 920:n runko ja kuoret ovat kiiltävät. Etupuolella on VGA-resoluutiota tukeva kamera videopuheluita varten.

Sisuksissa on sama kahdella 1,5 GHz:n prosessoriytimellä varustettu Qualcommin Snapdragon S4 -järjestelmäpiiri ja yhden gigatavun keskusmuisti kuin Lumia 920:ssa, mutta tallennustilaa on 32 gigatavun sijaan vain kahdeksan gigatavua.

Lumia 820 on millimetrin ohuempi (9,9 mm) kuin Lumia 920 ja myös se istuu hyvin käteen ja tuntuu rakenteeltaan jämäkältä. Lumia 820:n AMOLED-näyttö oli allekirjoittaneen mielestä pikaisella katselmuksella kirkkaampi kuin Lumia 920:n IPS-LCD-näyttö.

Takapuolella on kahdeksan megapikselin kamera Carl Zeissin optiikalla ja kaksois-LED-salama. Lumia 820:n kamerassa ei ole samoja PureView-ominaisuuksia kuin Lumia 920:n kamerassa.

Lumia 820:n takakuorista on kolme versiota, joissa on eri toiminnallisuuksia. Peruskuoret ovat pelkkää muovia, mutta saataville tulee myös langatonta latausta ja NFC:tä tukevat kuoret sekä suojakuoret, joissa takakuori nousee reunoilta hieman näytön päälle.

Takakuoren alla on akku sekä Micro SIM- ja Micro SD -korttipaikat. Korttipaikkoihin pääsee käsiksi vain irrottamalla akku.

Kameramoduulin yläpuolella on liitäntäpinnit takakuoreen integroidulle NFC-ominaisuudelle.

 

Langaton lataus

Lumia 920:ssa on sisäänrakennettuna tuki langattomalle lataukselle, mutta 820-mallissa tuki on irrotettavassa takakuoressa. Latausalustassa tai puhelimessa ei ole erillistä magneettia, joka pitäisi puhelimen paikoillaan, vaan puhelin yksinkertaisesti makaa alustalla.

Esillä oli useita laturivaihtoehtoja langattomaan lataukseen, esimerkiksi Fatboyn pienoiskokoinen säkkituoli, jonka sisällä on johdon päässä laturi sekä Nokian oma pystymallinen telakka yöpöydälle. Langaton laturi tulee molempiin malleihin erikseen lisävarusteena. Käsittelimme Taskumuron uutisessa vaihtoehtoja uusien Lumioiden langattomalle lataukselle.

 

Hinnat ja saatavuus

Nokia sortui peruspaheeseensa eli esitteli laitteet, mutta jätti kertomatta tarkemmat saatavuus- ja hintatiedot. Virallisen vastauksen mukaan Lumia 920- ja 820-mallit tulevat myyntiin valikoiduille markkina-alueille tämän vuoden aikana. Hyvin suurella todennäköisyydellä uudet Lumia eivät tule Suomessa myyntiin ensimmäisten maiden joukossa.

 

Loppusanat

Nokia ei onnistunut estämään etukäteisvuotoja ja molempien laitteiden mallinimet, avainominaisuudet ja kuvat vuotivat nettiin hyvissä ajoin ennen keskiviikon virallista julkaisua. Varsinaisessa julkaisutilaisuudessa täysin uutta tietoa oli tarjolla hyvin vähän, sillä olimme ehtineet uutisoida TaskuMurossa jo oleelliset asiat etukäteen. Myös tärkein eli saatavuus ja hinta jäivät Nokialle tyypilliseen tapaan kertomatta.

Nokia siirtyy Windows Phone 8 -aikakauteen kahden mallin turvin, joiden mallinimet 920 ja 820 ovat siinä mielessä kuvaavat, että kyse on enemmänkin evoluutiosta kuin vallankumouksesta. Lumia 920:n muotoilu tuntui kädessä heti vanhalta tuttavuudelta. Nopealla ensikokeilulla Lumia 920 ja 820 muistuttavat käytössä hyvin paljon nykyisiä Lumia-malleja, vaikka puhelimissa on Windows Phonen 8- eikä 7.5-versio. Uusi aloitusruutu pienillä ja isoilla kuvakkeilla ei herättänyt sen suurempia tunteita, mutta vihdoin koko kuva-ala on saatu käyttöön eikä oikeassa laidassa ole tyhjää hukkatilaa. Käyttöjärjestelmän todelliset uudistukset ja parannukset selviävät vasta pidemmän käyttöjakson aikana, kun saamme puhelimet TaskuMuron testiin.

Lumia 920:n PureView-kamera on ehtinyt synnyttää jo melkoisen sotkun, kun yrityksen YouTubessa julkaisemasta optisen kuvanvakautuksen (OIS) promovideosta havaittiin epäkohtia. Todellisuudessa optista kuvanvakautusta simuloitiin videolla muun muassa kuvaamalla liikkuvasta pakettiautosta käsivaran sijaan ja still-kuvat oli otettu järjestelmäkameralla. Nokia pyysi Conversations-blogissaan anteeksi aiheuttamaansa sekaannusta ja julkaisi perään oikean videon OIS-kuvanvakautuksesta Lumia 920:n prototyypillä.

Lumia 920:n hämäräkuvausta parantava optinen kuvanvakain on tervetullut uudistus älypuhelimien kamerarintamalle, mutta samaan aikaan kaivelemaan jäi jo aiemmin nähty ja koettu Nokia 808 PureViewin tarjoama mahtava kuvanlaatu. Rehellisyyden nimissä Nokia asetti 808 PureViewillä riman niin korkealle, että jäämme kaipaamaan Lumiaa, jossa on yhdistetty 808 PureViewin iso kuvasensori ja Lumia 920:n optinen kuvanvakain, jolloin lopputuloksena on niin käsittämätön kamera puhelimessa, ettei markkinamiesten turhia selittelyjä enää tarvita.

Palaamme asiaan, kunhan Lumia 920 ja 820 saapuvat myyntiin ja saamme TaskuMuroon viralliset testikappaleet.

Sampsa Kurri


Sisältö

  1. Ensituntumat: Nokia Lumia 920 ja 820

Kommentit (60)

 

Takaisin ylös