Taskumuro.com

Nokia 808 PureView

7.8.2012

Nokia Belle FP1 -käyttöjärjestelmä, käyttökokemukset ja huomiot & loppuyhteenveto

 

Nokia Belle FP1 -käyttöjärjestelmä

Nokia esitteli 808 PureViewin yhteydessä uuden Belle FP1 (Feature Pack 1) -käyttöjärjestelmäversion, joka tuo mukanaan parannuksia alkuperäiseen Belle-versioon. FP1:n uudistuksia ovat kellotaajuuden nosto 1,3 gigahertsiin (701-, 700- ja 603-malleissa), Dolby Digital Plus ja Dolby Headphone -tuki, yli 30 uutta widgettiä, uusi v8.2 nettiselain, moniajon esikatselunäkymät, parannettu ilmoitusalueen alasvetovalikko, mobiilidatan seurantasovellus sekä yleiset suorituskyky- ja vakausparannukset.

Yksi näkyvimmistä uudistuksista ovat uudet widgetit, joilla käyttäjä voi täyttää käytössä olevat kuusi kotiruutua. Uudet widgetit ovat tervetulleita, sillä Nokia Kaupasta ladattavien pienoisohjelmien määrä ei päätä huimaa. Osa uusista widgeteistä saattaa tosin tuottaa pienen pettymyksen, sillä osa on vain yksinkertaisia pikapainikkeita NFC:n ja offline-tilan kaltaisille ominaisuuksille. Joukossa on kuitenkin myös kaivattuja uutuuksia, kuten sääwidget, valittuja suosikkivalokuvia esittävä widget sekä sosiaalisten verkkojen widget suoralla päivitysmahdollisuudella.

Käyttöliittymän perustoimintoihin liittyvistä uudistuksista tärkeimpiä ovat moniajonäkymän uudistuminen sekä yläpalkin alasvetovalikon uudistukset. Moniajonäkymässä sovellukset näkyvät nyt kotiruudun taustakuvan päällä kelluvina kuvankaappauksina sovelluksen sisällöstä. Näkymät eivät ole jatkuvasti päivittyviä, vaan ne näyttävät kuvakaappauksen sovelluksen viimeisimmästä käyttöhetkestä.

Päivitetty yläpalkin alasvetovalikko on ryhmitelty aiempaa järkevämmin. Pikakytkentäpainikkeet löytyvät edelleen valikon yläreunasta, mutta toimet ja ilmoitukset ovat nyt jaettuna omien otsikoidensa alle. Toimet (kuten WLAN, Bluetooth ja matkapuhelinverkko) sijaitsevat nyt aina alimpana ja mahdolliset ilmoitukset (kuten viestit tai saapuneet puhelut) järjestyvät niiden yläpuolelle. Kaikki ilmoitukset voi lisäksi poistaa nyt yhden näppäimen painalluksella.

Selaimen tuoreen version numero on 8.2, kun alkuperäisessä Bellessä selaimen versio on 7.4. Uusi versio tarjoaa paremman HTML5-tuen, parantuneen suorituskyvyn sekä uudistuneen käyttöliittymän entistä paremmin hallittavilla suosikeilla, sivuhistorialla ja useimmin käytettyjen sivujen listalla varustettuna.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Ennen 808 PureViewin käyttöönottoa allekirjoittanut ei ollut pitänyt päivittäisessä käytössä Symbian-pohjaista puhelinta lähes vuoteen, joten oli mielenkiintoista nähdä, miten laite pärjäisi muiden nykypäivän älypuhelinten rinnalla. Symbianin tuorein versio yhdistettynä 808 PureViewin rautaominaisuuksiin ei jätä käyttöjärjestelmän perussuorituskyvyn osalta juurikaan valittamisen varaa. Kotiruutujen ja valikoiden selaus tapahtuu hyvinkin sujuvasti ja sulavasti.

Jotkut käyttöjärjestelmän perustoiminnoista toimivat suorastaan loistavasti - näistä hyviä esimerkkejä ovat puhelinsovellus, kuvagalleria, Nokia kartat, musiikkisoitin sekä osoitekirja, josta löytyy nykypäivänä myös Facebook- ja Twitter-integrointi. Toisaalta tietyt perussovellukset, kuten Nokia kauppa, Yhteisöt-palvelu ja nettiselain tuntuvat ajoittain hyvinkin kankeilta ja vanhanaikaisilta. Ohjelmistotarjonnan määrästä Nokiaa ei voi sinällään syyttää, sillä puhelimessa on esiasennettuna erittäin laaja valikoima erinäisiä hyötysovelluksia ja pelejä.

Symbian-pohjaisen Bellen heikko asema näkyy erityisesti Nokia kaupasta ladattavien sovellusten tasossa. Sovellustarjonta ei ole niinkään se suurin ongelma, vaan sanomista tulee ennemminkin sovellusten laadusta. Useampi muilla mobiilialustoilla suosittu sovellus kun tuntui 808 PureViewillä hitaalta ja hankalakäyttöiseltä. Tällaisesta sovelluksest erinomainen esimerkki on vaikkapa Foursquare, jonka käyttö oli Bellellä ajoittain suoranaista tuskaa.

Fyysiseltä käytettävyydeltään 808 PureView ei jätä moitteen sijaa. Hieman yläpainoiseen rakenteeseen tottumiseen kuluu hetki, mutta sen jälkeen asiaan ei kiinnitä mitään huomiota. Takakuoren pyöreä muotoilu ja karhea pinta tekevät puhelimesta mukavan tuntuisen kädessä. Oikeakätisen peukalon kohdalla sijaitseva lukituskytkin ansaitsee käytettävyydestään erityisplussan, johon yksikään Andoid- tai WP-puhelin ei yllä. Myös näytön alapuolella sijaitsevat fyysiset näppäimet ovat plussaa, vaikka samat asiat voikin hoitaa myös näytön toiminnoilla.

Oman kappaleensa ansaitsevat kameratoiminnot, joiden käyttö on toteutettu 808 PureViewissä erinomaisesti. Laitetta on mukava pidellä myös kuvausasennossa ja erillisen kameranäppäimen tuntuma on hyvä ja selkeä. Kuvaamaan pääsee näppärästi kameranäppäintä pohjassa pitämällä, jolloin lukitusta ei tarvitse erikseen avata. Kamerasovelluksen tai kuvagallerian toiminnassa ei havaittu missään vaiheessa tökkimistä tai muitakaan ongelmia.

 

Loppuyhteenveto

Kun Nokia esitteli 808 PureViewin viime helmikuussa, se vaikutti liian hyvältä ollakseen totta. Pitkin kevättä julkaistut kameraotokset lupailivat kuitenkin muuta ja lopulta myös TaskuMuro pääsi toteamaan lupausten olevan suurimmilta osin paikkaansa pitäviä. 808 PureView on poikkeuksellinen kamerapuhelin, sillä se suorastaan innostaa valokuvaamaan luovalla tavalla.

808 PureViewin kamera ei ole vain puhelinmarkkinoiden paras, vaan se on yhtään liikaa ylistämättä aivan eri planeetalta, kuin yksikään sen kilpailija. Nokia on onnistunut loihtimaan älypuhelimeen hämmästyttävää kameratekniikkaa, joka on valtava harppaus edeltäjiin verrattuna. Nerokas PureView Pro -tekniikka hyödyntää nerokkaasti suurikokoista kuvakennoa sekä ylinäytteistystekniikkaa.

Tosiasia kuitenkin on, että 808 PureView on eräänlainen markkinoille päästetty uuden kameratekniikan esittelylaite. Tästä pitävät huolen vauhdilla kuihtumassa oleva Symbian-pohjainen käyttöjärjestelmä, heikohkot kameraominaisuuksien ulkopuoliset rautatason speksit, korkeahko hinta sekä heikko saatavuus. On kuitenkin ymmärrettävää, että heikossa tilanteessa rämpivän Nokian oli pakko saada mullistava kameratekniikkansa julkisuuteen jo ennen, kuin sen toteuttaminen Windows Phone -puhelimen yhteydessä oli mahdollista.

Onneksi Nokia on jo ilmoittanut, että PureView-tekniikkaa tullaan näkemään myös Windows Phone -laitteissa lähitulevaisuudessa. Ensimmäiset PureView-kameralla varustetut WP8-puhelimet saattavatkin nähdä päivänvalon jo syyskuun lopulla Helsingissä pidettävässä Nokia World 2012 -tapahtumassa ja ne saapuvat toivottavasti kappoihin ennen joulua.

Vaikka Nokia 808 PureView on varustettu vertaistaan hakevalla kameratekniikalla, on sen hankintaa hankala suositella muille, kuin erittäin valokuvaus- ja multimediapainotteisille älypuhelinkäyttäjille. Symbian-pohjainen käyttöjärjestelmä ja tietyt vuosien takaista tekniikkaa edustavat rautatason ominaisuudet, kuten 360x640 pikselin näyttö, ovat melko räikeässä ristiriidassa huikean PureView-tekniikan kanssa. Nokian kannalta tärkeintä kuitenkin on, että sillä on käsissään PureViewin kaltainen kultakimpale ja 808 on vasta sen ensimmäinen ”inkarnaatio”.

 

Hyvää

 • Huikea kameran kuvanlaatu
 • Häviötön zoomaus
 • Videokuvan laatu
 • Nauhoitetun äänen laatu (Rich Recording)
 • USB OTG-, HDMI- ja NFC-tuki
 • Multimediatoisto HDMI:n kautta
 • Laaduntuntu muovikuoriseksi puhelimeksi
 • Symbian toimii entistä sujuvammin
 • Näytön kuvanlaatu


Huonoa

 • Koko ja paino varauksin
 • Vanhahtava Symbian-käyttöjärjestelmä ja ekosysteemi
 • Tiettyjen perussovellusten jäykkätoimisuus
 • Näytön tarkkuus
 • Hinta varauksin

 

Juha Kokkonen


Sisältö

 1. Nokia 808 PureView
 2. Katsaus PureView-kamerateknologiaan & PureView vs Nokia N8
 3. Nokia Belle FP1 -käyttöjärjestelmä, käyttökokemukset ja huomiot & loppuyhteenveto

Kommentit (30)

 

Takaisin ylös