Taskumuro.com

Testissä Nokia Lumia 800

12.1.2012

Nokia julkisti viime lokakuussa pidetyssä Nokia World -tapahtumassa pitkään odotetut ensimmäiset Windows Phone -puhelimensa, Lumia 710:n ja Lumia 800:n. Monien mobiilialan ammattilaisten mielestä ensimmäisten Windows Phone -puhelimien harteilla lepää Nokian tulevaisuuden suunta. Suuremmissa Euroopan maissa Lumia-mallit tulivat myyntiin marraskuussa, mutta Suomen markkinat ovat vielä saaneet odottaa niiden saapumista. Vihdoin 11.1 Nokia ilmoitti Lumia 800:n tulevan Suomessa kauppoihin 1. helmikuuta lähtien 529 euron suositushintaan. Halvimmillaan laite on kuitenkin ennakkotilattavissa 449 eurolla.

TaskuMuro pääsi hypistelemään Lumia 800:aa ensimmäistä kertaa marraskuun puolivälissä pidetyssä Hello Helsinki! -tapahtumassa, mutta joutui edelleen tyytymään odottamaan oman testikappaleen saamista. Joulukuun lopulla saimme vihdoin näppeihimme ”oman” Lumia 800:n. Tästä kiitos kuuluu Jimm’s PC-Storelle, joka on tuonut laitteita itse ulkomailta joulukuun alkupuolelta lähtien. Koska TaskuMuro esitteli jo Lumia 800:n melko kattavasti marraskuisessa ensikokeiluartikkelissa, tyydymme tässä pikatestissä lähinnä täydentämään aiempia kokemuksiamme sekä tuomaan esiin käytössä ilmenneitä näkökulmia. Lisäksi mukana ovat kameralla otetut mallikuvat, joita emme saaneet otettua marraskuisella esittelylaitteella.

Lumia toimitetaan keskitasoa kookkaammassa sinisessä rasiassa, joka on valmistettu paksusta pahvista. Pakkauksen pinta on kuvitettu värikkäillä Lumia 800:n kuvilla. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen ohella WH-902-stereokuulokkeet, AC-16-pikalaturi, puhelimen väriin sopiva pehmeä suojakuori, CA-185CD-datakaapeli, pikaopas, käyttöohje ja tuotetietolehdykkä.

Lumia 800:n ulkomitat ovat 116,5 x 61,2 x 12,1 mm, joten se ei sijoitu kovinkaan lähelle markkinoiden ohuinta päätä. Myöskään 142 gramman paino ei ole puhelimen koko huomioiden erityisen pieni. Puhelimen runko on työstetty yhdestä polykarbonaattipalasta ja värivaihtoehtoina tarjolla ovat musta, syaanin sininen sekä magentan punainen.

Kapasitiivisen kosketusnäytön koko on 3,7 tuumaa ja tarkkuus 800x480 pikseliä. Se perustuu AMOLED- ja ClearBlack-tekniikoihin ja sen suojana on kaarevapintainen Corning Gorilla Glass -lasi. Näyttöpaneelissa on käytetty valmistuksen kannalta edullisempaa PenTile-tekniikkaa, joka tarkoittaa pienempää alipikseleiden määrää ja on tarkkasilmäisempien käyttäjien havaittavissa tietyissä tilanteissa. Yleisesti ottaen näytön kuvanlaatu on markkinoiden parasta päätä - väritoisto on kohdallaan ja musta on oikeasti mustaa. Myös auringonvalossa näkyvyys on hyvä.

Kahdeksan megapikselin kamera on automaattitarkenteinen ja varustettu Carl Zeiss -laajakulmaoptiikalla sekä LED-kaksoissalamalla. Qualcommin MSM8255 -järjestelmäpiiri sisältää 1,4 gigahertsin Scorpion-prosessoriytimen sekä Adreno 205 -grafiikkayksikön. RAM-muistin määrä on 512 Mt ja sisäistä tallennustilaa on 16 gigatavua. 3G-verkot ovat tuettuna neljällä taajuudella ja data liikkuu HSDPA 14,4 Mbit/s ja HSUPA 5,76 Mbit/s nopeuksilla.

Nokian kuoriratkaisu on kerännyt paljon huomiota, eikä suotta, sillä rakenne on poikkeuksellinen. Puhelimen runko on nimittäin jyrsitty yhdestä polykarbonaattimuovikappaleesta ja tekniikka on upotettu sisään puhelimen etupuolelta. Oletusarvoisesti muovi ei puhelimen kuorimateriaalina kuulosta kovinkaan premium-tason materiaalilta, mutta Lumia 800 tekee poikkeuksen.

Koska kuoret ovat ”yhtä puuta” eikä rakenteessa ole saumoja, tuntuu puhelin erittäin tukevalta ja laadukkaalta. Reunoilta pyöristetyn muotoilun ansiosta se istuu erittäin mukavasti käteen, vaikkakin kovan muovipinnan takia laite saattaa tuntua hieman liukkaalta. Oikeaan kylkeen sijoitetut krominkiiltoiset painikkeet ovat tuntumaltaan terävät ja vasteikkaat.

Lumia 800:n taustapuoli on hyvin pelkistetty ja sen ainoa yksityiskohta on krominkiiltoinen kamerakehys sekä kahden LED-valon salama. Koska laitteen runko koostuu yhdestä kappaleesta, ei siitä löydy irrotettavaa takakuorta. Samasta syystä myöskään akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Micro-SIM-kortin paikka löytyy tästä syystä puhelimen yläpäädystä pienestä muovisesta kelkasta. Harmillisesti kelkka sekä sen vieressä oleva microUSB-liitännän muovinen suojaläppä ovat hieman heppoisesti toteutettuja. Varomattomalla käytöllä suojaläppä jää suurella todennäköisyydellä puhelimen elinkaaren aikana käyttäjän käteen.

Lumia 800:n kameran linssi on sijoitettu taustapuolen yläpuoliskon keskelle, kiiltävän koristekehyksen yläreunaan. Koristekehys on tyylitelty etsatulla Nokia-logolla sekä Carl Zeiss Tessar -tekstillä. Harmillisesti kromiosa on todella herkkä naarmuuntumaan ja siinä oli havaittavissa naarmuja jo pakkauksesta otettaessa. Kameran linssi on aavistuksen pinnan tasoa alempana, joka suojannee sitä naarmuuntumiselta pöydän pintaa vasten. Kahden LED-valon salama on sijoitettu kameralinssin yläpuolelle.

Lumia 800:n kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (3268 x 2448) ja se on automaattitarkenteinen. Tapansa mukaisesti Nokia on päätynyt käyttämään Carl Zeiss Tessar -optiikkaa. Lumia 800:n tapauksessa optiikan F-arvo on 2.2 ja polttoväli 28 mm. Videokuvausta on mahdollista harrastaa 720p-laadulla 30 FPS -nopeudella. Käytössä on mm. digitaalinen kuvanvakautus sekä jatkuva automaattitarkennus. Kamera tallentaa videon MPEG-4-muotoon.

Kamerasovellus tukee mm. paikkatietojen tallennusta, kosketustarkennusta ja kuvien suoraa jakoa internetiin. Asetuspuolella tarjolla on valotuksen kompensaatio, valkotasapainon säätö, ISO-arvon valinta, kohdistuspisteen valinta sekä tarkennustilan valinta. Lisäksi tarjolla on kuvanlaadun säätöasetuksia sekä kuvaefektejä.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 800:n kamerasovellus on nopeatoiminen ja kameran laukaisinta on mahdollista käyttää sekä näyttöä koskettamalla että erillistä kaksiportaista kuvauspainiketta painamalla. Windows Phonen natiiviin kuvaussovellukseen ei ole muutamia asetusvaihtoehtoja lukuun ottamatta tehty Nokian omia muutoksia.

Kahdeksan megapikselin kameran kuvanlaatu on luokkansa paremmasta päästä. Värit toistuvat useimmissa tilanteissa luonnollisesti ja tarkkuus on melko hyvällä tasolla. Tietyissä haastavammissa olosuhteissa esiintyy kuitenkin ongelmia oikean valkotasapainon löytymisessä. Tämä on nähtävissä kolmannessa, aamuhämärässä otetussa kuvassa, jossa taivas on värjäytynyt voimakkaan siniseksi. Kännykkäkameralle tyypilliseen tapaan hämärissä olosuhteissa kuvaan ilmestyy myös selvää kohinaa. Hyvässä tai kohtalaisessa valossa Lumia 800:n kameralla saa aikaa kelvollista jälkeä.

Videokuvaus tapahtuu Lumialla 720p-tarkkuudella ja 30 FPS:n päivitysnopeudella. Videon kuvanlaatu on melko hyvää, vaikkakin automaattitarkennus tuntuu toimivan välillä hieman hitaan puoleisesti.

Lumia 800

Toistaiseksi Nokia ei ole saanut erivapauksia Windows Phone -käyttöjärjestelmän käyttöliittymän suhteen, joten softapuolen yksilöinti rajoittuu Nokian omiin esiasennettuihin sovelluksiin. Näitä ovat käytännössä Nokia Navigointi, Nokia Kartat ja Nokia Musiikki. Lisäksi Marketplace-sovelluskaupasta löytyy Nokian oma osasto, jossa on tarjolla Nokian puhelimille tarkoitettua sisältöä. Suomessa myytävistä puhelimista tulee löytymään vielä tiettävästi Helsingin Sanomat ja Sports Tracker -sovellukset. Valmistajien omat sovellukset ovat Windows Phone -puhelimissa poikkeuksellisen tärkeässä roolissa, sillä kustomointimahdollisuudet käyttöjärjestelmän tai rautapuolen ratkaisujen osalta ovat hyvin rajatut.

Lumia 800

Nokia Kartat on ollut merkittävä osa Nokian palvelutarjontaa vuoden 2007 syksystä lähtien, jolloin Nokia hankki Navteq-karttayrityksen omistukseensa. Täten on luonnollista, että Kartat on käytössä myös Nokian Windows Phone -puhelimissa. Windows Phonen Nokia Kartat on yksinkertaistetumpi, kuin esimerkiksi Symbian-puhelimien Kartat-sovellus. Kartat-sovelluksen toiminnallisuudet rajoittuvat lähinnä karttojen selailuun, hakutoimintoon, oman sijainnin näyttämiseen sekä lähistöltä löytyvien mielenkiintoisten paikkojen etsimiseen. Karttapohjaksi voi valita myös satelliittinäkymän tai joukkoliikennenäkymän, jos sellainen on alueelta saatavilla.

Lumia 800

Nokia Navigointi on oma Kartoista eriytetty sovellus, jota ei ole saatavilla muiden valmistajien Windows Phone -puhelimille. Se tarjoaa ilmaisen ääniopastavan navigoinnin yli 100 maassa lähes 50 kielellä. Lisäksi tarjolla on Symbian-alustoilta tuttu mahdollisuus ladata kartat ja opastusäänet valmiina pakettina puhelimeen. Myös navigointi on toteutettu Karttojen tapaan melko yksinkertaisesti, mutta siitä huolimatta toimivasti.

Toimintaperiaate on suoraviivainen - haetaan kohde, hyväksytään se ja puhelin siirtyy opastusnäyttöön. Reittivalintaan ei valitettavasti pysty vaikuttamaan, vaan käyttäjän on tyydyttävä sovelluksen suosittelemaan vaihtoehtoon. Käyttäjän valittavissa on lähinnä kartan värimaailma (yö/päivä), kuvakulma (2D/3D), kolmiulotteiset maamerkit (päällä/pois), opastusääni, mittayksiköt sekä hetkellinen kartan zoomaus. Navigointiruudussa näkyvillä on seuraava opastustapahtuma nuolineen, reittiviivalla varustettu karttanäkymä, etäisyys kohteeseen, hetkellinen nopeus sekä valikkopainike.

TaskuMuron testikäytössä Navigoinnin kanssa ei esiintynyt ongelmia ja johdatti onnistuneesti perille kerta toisensa jälkeen.

Nokia Musiikki -sovellus yhdistelee Windows Phonen natiiveja musiikkiominaisuuksia Nokian omiin lisäpalveluihin. Valikosta löytyy musiikkisoitin (oma musiikki), radiomiksaus, Nokian musiikkikauppa sekä keikkahakutoiminto. Musiikkisoitin on identtinen WP:n oman soittimen kanssa. Mp3-kauppa on Nokian oma musiikkikauppa ja sen käyttämiseen tarvitaan Nokia-tili. Keikat-ominaisuus listaa lähialueella lähipäivinä pidettävät keikat ja esittää niihin liittyvät tiedot. Myöhemmin palvelun kautta voi myös ostaa lippuja keikoille.

Ehkäpä mielenkiintoisin on uniikki radiomiksaus-ominaisuus. Radiomiksaus-toiminnon käyttäminen on ilmaista eikä se vaadi rekisteröitymistä. Nimestä huolimatta kyseessä ei ole suoranainen radio, vaan musiikin striimauspalvelu, jossa käyttäjä voi osittain vaikuttaa kuuntelemaansa musiikkiin. Käyttäjällä on valittavinaan yli 100 viikoittain muuttuvaa tyylilajeittain järjestettyä soittolistaa, josta kustakin löytyy noin 50 kappaletta. Kappaleet ovat peräisin Nokian musiikkikaupan yli 15 miljoonan biisin valikoimasta.

Käyttäjä voi halutessaan siirtyä kappaleesta seuraavaan, mutta liian tiheän kappaleiden vaihdon jälkeen sovellus ottaa kappaleenvaihtonäppäimen hetkeksi pois käytöstä. Halutessaan käyttäjä voi ladata 200 kappaletta toistettavaksi offline-tilassa. Jostain syystä tämä ominaisuus ei kuitenkaan ollut käytettävissä testikappaleessa. Lisäksi käyttäjä voi valita mieleisensä artistin, jonka perusteella sovellus luo samaa musiikkityyppiä noudattavan sekalaisen soittolistan. Myöskään tämä ominaisuus ei ollut testikappaleessa käytettävissä. Yleisesti ottaen radiomiksaus toimi testijaksolla moitteettomasti ja tarjosi helpon tavan kuunnella halutun tyyppistä musiikkia.

PÄIVITYS 12.1.2012: Nokian edustajan mukaan Lumia 800 saa helmikuun 1. päivä päivityksen, jonka jälkeen Radiomiksauksesta puuttuneet ominaisuudet toimivat myös Suomessa.

TaskuMuro pääsi testaamaan Lumia 800:aa käytännössä parin viikon ajan ja laite toimi koko jakson moitteettomasti. Laitetta ei tarvinnut käynnistää turhaan uudelleen eikä vakavampia jumiutumisia havaittu. Yleisesti ottaen käyttöjärjestelmä toimii 1,4 gigahertsin suorittimella erittäin sujuvasti ja näyttävästi, vaikka satunnaisesti latauspompulat saattavatkin juosta ruudun ylälaidassa miettimisen merkiksi. Rautapuolen suorituskyky riittää mainiosti Windows Phonen pyörittämiseen.

Lumia 800:n muotoilu ja rakenne miellytti testaajia suuresti testijakson aikana. Vaikka Lumian paksuus on yli 12 mm, ei se tunnu taskussa tai kädessä erityisen paksulta. Puhelin sopii hyvin käteen ja reunoiltaan pyöristetty näytön lasi sekä monoblokkirakenne tuovat käyttötuntumaan viimeisen silauksen.

TaskuMuron testijakson aikana Lumia 800:aa ladattiin keskimäärin kerran vuorokaudessa. Aktiivisemmalla käytöllä akun sai tyhjentymään jo alkuiltaan mennessä, mutta toisaalta vähäisellä käytöllä päästiin parhaimmillaan 1,5-2 päivän valmiusaikoihin. Nyrkkisääntönä voitaneen todeta, että Lumia 800 on hyvä ladata kerran päivässä. Akunkesto voisi olla parempikin, mutta melko runsaasti verkkoa hyödyntävä käyttöjärjestelmä sekä luokassa pienehkö 1450 mAh akku tekevät tehtävänsä.

Kuten jo ennakkotestissä totesimme, Lumia 800 ei kykene tuottamaan juurikaan yllätyksiä aiemmin Windows Phone -puhelinta käyttäneelle. Sen sijaan pitkän linjan Nokia-miehelle Microsoftin tuore mobiilikäyttöjärjestelmä saattaa aiheuttaa ihmetystä valtavirrasta poikkeavalla toteutuksellaan. Windows Phone -puhelimien massasta on hankala erottua edukseen, mutta Nokia on onnistunut siinä kohtalaisen hyvin. Lumia 800:n tuntuma, rakenne ja muotoilu vakuuttavat. Suorituskyvyn ja näytön tarkkuuden suhteen mennään pitkälti Microsoftin talutushihnassa, mutta esimerkiksi ClearBlack-AMOLED-näytön ja kahdeksan megapikselin kameran suhteen Nokia on tehnyt hyvää työtä. Myös Nokian omat lisäsovellukset antavat todellista lisäarvoa käyttäjälle - navigointi ja radiomuksaus ovat kovan luokan ilmaispalveluita peruspaketin lisänä.

On toki monia seikkoja, joiden perusteella kuluttajat valitsevat Windows Phone -puhelimensa, mutta Lumia 800:lla on ainakin lyödä useita valtteja pöytään. Aivan jokaista se ei varmasti onnistu miellyttämään, mutta Nokia on joka tapauksessa tehnyt kelpo avauksen uudelle älypuhelinstrategialleen. Aika näyttää, mihin se johtaa. Nokia joko nousee tai kaatuu Windows Phonen mukana.

 

Hyvää
 • Rakenne ja laatuvaikutelma
 • Muotoilu ja käyttömukavuus
 • Kamera
 • Näyttö
 • Navigointi & Radiomiksaus
 • Sujuvasti toimiva Windows Phone -käyttöjärjestelmä
 • Suojakuori toimitetaan mukana
Huonoa
 • USB-liitännän muovinen suojaläppä
 • Helposti naarmuuntuva kameran kromikehys
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei datayhteyden jakamismahdollisuutta

 

 

Juha Kokkonen


Sisältö

 1. Testissä Nokia Lumia 800

Kommentit (66)

 

Takaisin ylös