Taskumuro.com

Elop paljasti suurimmat syyt Androidin hylkäämiseen: Google Maps ja Samsung

5.2.2013
Sampsa

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop vieraili eilen Australiassa paikallisessa Lumia 620:n lanseeraustilaisuudessa ja vastaili pitkään toimittajien kysymyksiin. Elop tarjosi toimittajille harvinaista herkkua kertomalla varsin avoimesti muun muassa yrityksen Windows Phone -strategiasta, Nokian taulutietokonesuunnitelmista ja Androidin hylkäämisestä.

Kun yritys harkitsi 2010-2011 älypuhelinstrategiansa vaihtoehtoja, Elopin mukaan oman ekosysteemin eli raudan, käyttöjärjestelmän, ohjelmistojen ja pilvipalveluiden kehittäminen itse ja julkaisu kilpailukykyisenä nopealla aikataululla olisi ollut isompi riski, kuin Googlen Android- tai Microsoftin Windows Phone -ekosysteemiin liittyminen.

Nokian ensisijainen vaihtoehto oli Google, mutta ongelmana oli alustan rajoitukset, joiden avulla Nokia olisi erottunut edukseen kilpailijoista. Elop antoi esimerkiksi Google Maps -karttapalveluiden käytön. Nokian olisi täytynyt hylätä oma karttapalvelunsa, joka on otettu Microsoft-yhteistyön myötä Windows Phone -ekosysteemissä käyttöön. Nokialla oli myös huoli Googlen koko ajan tiukentuvasta kontrollista Androidiin ja Elop kuvailee Androidia avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmäksi, mutta käytännössä mahdollisuuksia ympäristön sisällä rajoitetaan jatkuvasti enemmän.

Toinen suuri huoli oli Samsung. Nokia olisi liittynyt Android-kelkkaan jälkijunassa ja Samsung oli jo vuonna 2010 suurin Android-valmistaja. Kuten viimeisen parin vuoden aikana on Android-valmistajien keskuudessa nähty, Samsung on kasvanut entistä suuremmaksi ja kilpailijat, kuten aikoinaan isot HTC ja Motorola, ovat joutuneet ahtaammalle. Nokia halusi välttää saman kohtalon.

Tarkempia taulutietokonesuunnitelmia Elop ei paljastanut, mutta kertoi Nokian seuraavan tarkkaan Microsoftin Surface-tuotteiden menestystä ja tutkivansa markkinoita. Nokian ensisijainen käyttöjärjestelmävalinta taulutietokoneisiin on Windows.

Koko Stephen Elopin ja toimittajien kysymykset löytyvät The Sydney Morning Heraldin kotisivulta.

The Sydney Morning Herald, Nokia CEO Stephen Elop interview transcript

Sampsa Kurri

 

Kommentit

Takaisin ylös